Svjetski kreditori riješili da dogovore pravila igre

Dodajte komentar

Najveći svjetski kreditori žele da se utvrdi opšti plan za buduće odobravanje zajmova i restrukturizaciju dugova najmanje razvijenih i najzaduženijih zemalja, piše londonski Financial Times (FT).

List navodi da su se predstavnici svih zainteresovanih strana već susreli i razgovarali o tim pravilima igre, a predsjednik Pariskog kluba kreditora Ramon Fernandez kaže da je na proteklom sastanku najvažnija tema bio dogovor o odobravanju novih kredita zemaljama sa malim prihodima, pod uslovima koji osiguravaju da oni dobijene zajmove uredno i vrate.

“Živjeti sa visokim dugovima je moguće, ali pod uslovom da se njima i dobro upravlja”, uvjeren je Fernandez, a FT tvrdi da su najmanje razvijene zemlje u dobitku nakon što je Pariski klub kreditora, koji obuhvata 19 zemalja, usvojio dugoročni program za smanjenje zaduženosti najsiromašnijih država.

Zahvaljujući tom programu, Pariski klub je otpisao dugove 39 siromašnih zemalja u ukupnoj vrednosti od 74 milijarde dolara, ističe FT, uz opasku da te i neke druge zemje ipak mogu “ponovo upasti u dužničku jamu”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sada je, kako pojašnjava FT, dosta lako dobiti nove, relativno jeftine, zajmove od država sa najvećim deviznim rezervama, ili od privatnih investitora, pa se opet lako može stvoriti “začarani krug visokih i teško naplativnih dugova”, prenosi Bizlife.

“Još prije deset godna nisam mogao da pretpostavim da će zemlje sa niskim kreditnim rejtingom moći da izlaze na međunarodno tržište obveznica i emituju hartije koje mogu privući značajna sredstva”, kaže zamjenik ministra finansija Rusije Sergei Storchak, a prenosi portal Finmarket.

Fernandez je izrazio vlastito uvjerenje da učesnici Pariskog kluba, koji osim najrazvijenijih zapadnih zemalja na čelu SAD, obuhvata Rusiju, Kinu, Indiju, Meksiko, Tursku i države Persijskog zaliva, mogu u relativno kratkom periodu da izgrade jedinstvene principe za normalno kreditiranje i restrukturizaciju dugova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *