Portugal pronašao ravnotežu između fiskalne konsolidacije i rasta

Dodajte komentar

Ekonomski program prilagođavanja Portugala uglavnom je na dobrom putu i portugalska vlada odlučna je postići ciljeve koje je zadala, zaključili su eksperti Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda („trojke“) nakon kontrole provedene od 16. septembra do 3. oktobra.

U Portugalu se pojavljuju prvi znaci oživljavanja ekonomske aktivnosti. Očekuje se da će se ona i u 2013. sažeti za 1,8 odsto, prije nego što će se u sljedećoj godini povećati za 0,8 odsto. Predviđa se da će nezaposlenost dogodine ostati ispod 18 odsto dok će zemlja treću godinu zaredom povećavati svoj udio na izvoznim tržištima.

Trojkini revizori smatraju da je ciljani budžetski deficit od 5,5 odsto BDP-a u ovoj godini dohvatljiv, a vlasti su potvrdile i svoju odlučnost da ga 2014. snize na četiri odsto BDP-a. Evropska unija potpomaže portugalski program prilagođavanja sa 52 milijarde eura kredita, a Međunarodni monetarni fond sa programom Extended Fund Facility od 26 milijardi eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najnovije preispitivanje portugalskog programa moglo bi biti zaključeno u novembru ako ga odobre ECOFIN Evrogrupe i Izvršni odbor MMF-a. To bi omogućilo isplatu sljedeće tranše novčane pomoći Portugalu od 5,6 milijardi eura (EU 3,7 i MMF oko 1,9 milijardi).

Trojka je ustanovila da Portugal ima solidnu naplatu budžestkih prihoda i poboljšanu kontrolu troškova. Javni sektor nastavlja s jačanjem upravljanja finansijama, uspješno se bori sa poreskom evazijom, restrukturiše državna preduzeća i smanjuje budžetski deficit od četiri odsto u sljedećoj godini trojka smatra da predstavlja dobru ravnotežu između nužnog fiskalnog prilagođavanja, ekonomskog rasta i izgleda za finansiranje države.

Da bi smanjio pretjerani teret javnog sektora za privredu, ključne mjere konsolidacije koje će biti predložene u nacrtu budžeta za 2014. biće usmjerene na racionalizaciju i modernizaciju javne uprave, povećanje održivosti penzionog sistema i postizavanje ušteda po ministarstvima.

U slučaju da neke mjere budu ocijenjene kao neustavne, Vlada će tada morati preoblikovati nacrt budžeta kako bi postigla dogovoreni deficit. To će, međutim, dovesti u pitanje rast i zapošljavanje i smanjiti izglede za održivi povratak Portugala na svjetska finansijska tržišta, upozoravaju eksperti Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *