Traži se strateški partner za BH Airlines

Dodajte komentar

Vlada Federacije BiH traži kupca za udio u aviokompanije BH Airlines, izjavio je federalni ministar saobraćaja i komunikacija Enver Bijedić.

Bijedić je za sarajevski Dnevni avaz rekao da je delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UEA) prije nekoliko mjeseci razgovarala s predstavnicima Vlade Federacije BiH u Sarajevu i pokazala interes za preuzimanje državnog preduzeća BH Airlines, ali još nije poslala zvaničan dopis za strateško partnerstvo.

List navodi da su arapski predstavnici iz dvije kompanije, Etihad i Fly Emirates, izrazili želju da bude otvorena i avionska linija iz Sarajeva prema jednom od gradova UAE, ali “još vagaju ponudu vlade o prodaji 49 odsto vlasničkog udjela u nacionalnoj aviokompaniji”.

“Ništa još konkretno nismo dobili, tako da vlada i dalje traži partnera za BH Airlines. Vjerujem da je jedino rješenje za ovu firmu da je neko kupi”, rekao je ministar Bijedić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vlada Federacije BiH je vlasnik 99,5 odsto kapitala u nacionalnoj aviokompaniji, dok pola procenta vlasništva ima kompanija Energoinvest.

Prošle godine je prekinuto četvorogodisnje partnerstvo BH Airlinesa i Turkish Airlines zbog velikih, višegodišnjih gubitaka bosanske kompanije.

Vlada Federacije BiH je za finansiranje BH airlinesa izdvajala sedam miliona konvertibilnih maraka (KM) godišnje, ali su dugovi prema povjeriocima uništili tu kompaniju, koja ima svega dva aviona, ali i 108 zaposlenih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *