Odlazak mistera Hariba

Dodajte komentar

U Bonnu je u 90-toj godini života preminuo Hans Riegel, poznatiji pod imenom mister Haribo. On je 67 godina stajao na čelu kompanije koja je slavu stekla proizvodnjom malih, gumenih bombona u obliku medvjedića.

Nakon zapravo uspješne operacije mozga kojoj se zbog dobroćudnog tumora morao podvrgnuti u julu, Hans Riegel ipak je u ponedjeljak preminuo. Kako su javili njegovi saradnici, srce ovog 90-godišnjaka više nije imalo snage za dalji oporavak. Na njegovo mjesto, na čelu kompanije, sada će stati jedan od njegovih nećaka.

Preminuli “patrijarh” ili kako su ga od milja zvali njegovi saradnici, poslovni partneri ali i kupci – mister Haribo, za svoj rad, socijalni angažman i rad na unaprjeđenju sporta među djecom i mladima, dobio je i čitav niz međunarodnih nagrada kao i Zlatnu počasnu medalju Republike Austrije.

Hans Riegel stajao je gotovo 67 godina zajedno sa svojim bratom Paulom (preminulim 2009. godine) na čelu kompanije koju je još 1920. godine osnovao njihov otac. Dok se njegov brat bavio produkcijom, Hans Riegel sve do samog kraja života iz ruku nije ispuštao marketing. Čak je same reklamne slogane, koji pripadaju redu najuspješnijih u istoriji Savezne Republike Njemačke, izmišljao sam. Tako je ime Haribo, jednostavno složio od početnih slova svog imena i prezimena te imena grada u kojem je ova obitelj živjela – Bonna.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Istovremeno s vođenjem firme, Hans Riegel je studirao ekonomiju, a 1951. godine je na Univerzitetu u Bonnu i doktorirao. U slobodno vrijeme bavio se najrađe lovom, ali i badmintonom, sportom u kojem je u nekoliko navrata osvojio čak i titulu njemačkog majstora.

Kompanija Haribo, poznata prije svega po proizvodnji gumenih bombona u obliku malih, šarenih medvjedića, danas svoje pogone ima na 15 mjesta širom Europe. Zapošljavaju oko 6.000 radnika, a godišnja zarada iznosi oko dvije milijarde eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *