Nakon pripravničkog na biro?

Dodajte komentar

U Vladi Crne Gore još uvijek ne znaju koliko će pripravnika nakon uspješno završenog Programa stručnog osposobljavanja ostati da radi u državnoj upravi ili u privatnom sektoru.

Navode da je kroz Vladin program stručnog osposobljavanja prošlo 4.211 pripravnika, a do 15. oktobra pripravnički je završilo njih 3.149. 

Pored toga u Vladi navode da nemaju precizne podakte o tome koliko će pripravnika ostati da radi u privatnom sektoru, a ono čime raspolažu su ankete rađene među poslodavcima.

“Ono što smo mi iz anketa sa poslodavcima mogli da zaključimo jeste da će od troje ljudi u privatnom sektoru jedno ostati da radi”, saopštio je savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku Goran Jovetić nakon sjednice Vlade.

Kada je u pitanju državni sektor, Jovetić kaže da postoji jasno definisana procedura na osnovu kojeg se neko može zaposliti u državnoj upravi.

Pripravnici prvo moraju da polože stručni ispit, a nakon toga se raspisuje javni oglas za zapošljavanje, na koji se mogu prijaviti svi, ne samo oni koji su prošli program stručnog osposobljavanja.

Nove prijave do 15 novembra

Ekonomista Dijana Nišavić, devet mjeseci je radila u “Montenegro Defence Industry”, međutim, od juče je ponovo na birou.

“Radila sam u državnoj firmi “Montenegro Defence Industry” u Podgorici. Osposobljavala sam se za radno mjesto komercijaliste. Na poslu sam naučila dosta iz oblasti uvoza i izvoza robe. Radila sam na poslovima pribavljanja potrebne dokumentacije, izradi nacrta ugovora kao i mnogim drugim poslovima vezanim za spoljnotrgovinski promet”, kazala je Nišavić.

Istakla je da je zadovoljna Programom, ali da bi bila još zadovoljnija da je situacija u državi drugačija i da je mogla da ostane na tom poslu, jer su, kako kaže, finansijski problemi jedini razlog neproduženja ugovora.

Dijanin kolega Marko Srdanović, s druge strane, nastavio je s radom u računovodstvenoj agenciji, poslije završenog stručnog usavršavanja.

“Pripravnički sam odradio u privatnom sektoru, tačnije u računovodstvenoj agenciji. Za ovih devet mjeseci, koliko je i trajalo stručno osposobljavanje, stekao sam iskustvo i znanje koje će mi sigurno pomoći u daljem radu i budućnosti”, kazao je Srdanović.

Srdanović je kazao da se nije nadao da će ga poslodavac zadržati da radi i dalje, tako da će to za njega, kako je naveo, biti prilika da još više nauči posao koji je obavljao tokom pripravničkog rada.

Svi visokoškolci koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, bez radnog iskustva, imaju pravo da učestvuju u Programu stručnog osposobljavanja. U toku usavršavanja, koje će trajati od 15. januara do 15. oktobra naredne godine, visokoškolci će imati pravo na plaćeno zdravstveno osiguranje i mjesečnu naknadu u iznosu od 50 odsto prosječne neto zarade.

Druga generacija visokoškolaca, moći će da se prijavljuje do 15. novembra, isključivo prekoPortala eUprave. Kada iskucaju lične podatke i registruju se preko mejla, potrebno je da se potvrdi iz obrazovne institucije da su diplomirali na tom i tom fakultetu, s tom i tom prosječnom ocjenom. Drugi korak je potvrda od ZZZ da se to lice nalazi na evidenciji nezaposlenih, dok je finalni korak da to lice vidi sve firme koje su tražile njegov studijski program i izaberu njih sedam.

Podsjetimo, u Vladi očekuju da će u ovoj godini biti od 3.000 do 3.500 novih visokoškolaca, a od toga oko 1.500 nostrifikovanih diploma. Prema procjenama, njihovo osposobljavanje, državu će u 2014. koštati oko sedam miliona eura. (rtcg.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *