Kako je Mek iskoristio PDV u HR?

Dodajte komentar

U hrvatskom Mekdonaldsu povećanje prihoda od snižene stope PDV-a iskoristili su za nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

A uz to su smanjili cijene svojih glavnih proizvoda za 10 do 11 odsto, rečeno je na konferenciji za novinare.

Vlada je početkom godine spustila PDV za ugostiteljstvo sa 25 na 10 odsto, a nedavno je hrvatski ministar finansija, Slavko Linić, najavio povećanje na 13 odsto.

Česte izmjene stope PDV-a stvaraju poteškoće pri planiranju novih investicija, istakao je član uprave firme Globalna hrana, nosioca franžize Mekdonaldsa za Hrvatsku, Pavel Pavliček.

“Nije da se žalimo, jer će PDV i dalje biti povoljniji nego prije, ali stvara se nesigurnost”, rekao je Pavliček.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U ovoj godini Mekdonalds je obnovio restorane u Puli, kao i na Kvaternikovom trgu u Zagrebu, a do kraja godine biće otvoren novi zagrebački Mekdonalds, na Žitnjaku.

Rukovodilac Odeljenja za razvoj, Hrvoje Valent, rekao je da je investicija na Žitnjaku vredna više od 1,5 miliona eura, a u novom restoranu biće zaposleno oko 60 radnika. Pored njega biće otvoren i novi Mekdrajv, prvi takve vrste nakon više od 10 godina, prenosi b92.

Od 2010, kada je preuzeta licenca, do kraja ove godine, Mekdonalds Hrvatska na domaćem tržištu će investirati više od 100 miliona kuna, istakao je Valent.

Trenutno u Hrvatskoj radi 20 Mekdonaldsovih restorana i u njima je zaposleno oko 1.300 ljudi, od kojih njih 700 radi po ugovoru na neodređeno vreme. Svi objekti zajedno godišnje imaju oko 14 miliona posjetilaca.

Firma Globalna hrana u vlasništvu je porodice Gavrilović i, uprkos krizi, poslednjih godina imaju stabilan rast prihoda. U 2012. prihodi iz poslovanja iznosili su 254 miliona kuna, dok je profit vrijedio 7,5 miliona kuna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *