Blokada SAD koštala 24 mlrd. $

Dodajte komentar

Američka ekonomija i povjerenje potrošača pretrpjeli su ozbiljnu štetu zbog dvonedjeljne blokade savezne vlade.

Iako su se tržišta akcija tokom jučerašnjeg poslovanja oporavila, analitičari su ukazali da postoje jasni dokazi štete i upozorili da bi nastavak političkih sukoba u januaru mogao izazvati nove boljke, prenosi Frans pres.

Djelimična obustava rada američke vlade, koja je nastupila 1. oktobra, mogla bi umanjiti godišnji privredni rast SAD za 0,5-0,6 odsto u četvrtom kvartalu, procjene su kreditnih agencija “Mudis” i “Standard i Purs (S&P)”.

Kako navodi S&P, blokada američke vlade koštala je ekonomiju te zemlje 24 milijarde dolara, jer je više hiljada državnih službenika bilo primorano da ode na neplaćeni prinudni odmor, pošto je vlada odložila mnoge ugovore, a nacionalni parkovi, koji su od ključnog značaja za turizam, bili zatvoreni.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zbog toga, nekoliko ekonomista je smanjilo prognoze privrednog rasta SAD za četvrti kvartal na oko dva odsto, što je jedva dovoljno za generisanje novih radnih mjesta neophodnih za obaranje nezaposlenosti.

Kako navodi većina ekonomista, američka centralna banka (Fed) će vjerovatno uočiti potrebu da zadrži podsticajne mjere do kraja ove godine, ako ne i duže, kako bi umanjila negativne posljedice krize. 

“Suština je da je blokada vlade nanijela štetu američkoj ekonomiji”, navedeno je u saopštenju S&P-a.

Jučerašnjim dogovorom demokrata i republikanaca u Kongresu okončana je obustava rada federalne vlade, dogovoreno njeno finansiranje do 15. januara, i podignuta granica zaduživanja do 7. februara.

Njihov dogovor podstakao je snažan rast akcija na Volstritu, uz porast vrijednosti deonica od skoro 1,4 odsto.

Međutim, jučerašnji izvještaj Feda, poznatiji kao “Bež knjiga”, pokazuje da je došlo do usporavanja u pojedinim sektorima američke ekonomije u poređenju sa izvještajom od 4. septembra.

U izvještaju se ukazuje na porast neizvesnosti, što je prije svega posljedica blokade vlade i bojazni od nepodizanja granice javnog duga. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *