Banka BoA nadmašila očekivanja

Dodajte komentar

Bank of America (BoA), druga po veličini u SAD, ostvarila je u trećem kvartalu profit veći od očekivanog, zahvaljujući povratu ulaganja i naplati kamata.

Neto profit banke skočio je na 2,5 milijardi dolara u tri mjeseca, zaključno sa septembrom, sa 340 miliona dolara iz istog perioda lani, prenosi agencija AP.

Zarada po akciji od 20 centi nadmašila je očekivanja analitičara, koji su predviđali profit od 19 centi po dionici. Prihodi su istovremeno pali na 22,2 sa 22,5 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali 22 milijarde.

BofA navodi da su dobri rezultati ostvareni zahvaljujući snažnom rastu kreditiranja, popravljanju kvaliteta zajmova i visokom obimu depozita. Rezerve odvojene za potencijalne gubitke na zajmovima oštro su smanjene na 296 miliona sa 1,8 milijardi dolara iz prethodne godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Banka je 2010, kada je na njeno čelo došao izvršni direktor Brajan Mojnihan, pokrenula restrukturu u cilju smanjenja troškova i rizika.

BofA je smanjila troškove u trećem kvartalu za oko milijardu dolara na godišnjem nivou, na 16,4 milijarde, uz ukidanje 24.651 radnog mesta. U poslednjih godinu dana, banka je ugasila oko deset odsto radnih mesta, uručivši 250.000 otkaza. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *