Novi budžet štednje u Irskoj

Dodajte komentar

Vlada Irske predstavila je novi, sedmi po redu, budžet štednje, dva mjeseca prije izlaska zemlje iz programa pomoći kome je morala da pribjegne 2010. godine.

Jedna od glavnih uloga ovog budžeta je uspješno okončanje programa pomoći do kraja godine, izjavio je ministar finasija Irske Michael Noonan, prilikom predstavljanja budžeta u donjem domu Parlamenta, preneo je AFP.

Svešćemo deficit na 4,8 odsto BDP u 2014, sa 7,6 odsto koliki je bio 2012, odnosno sa oko 30 odsto koliko je iznosio 2010. i zabilježećemo blagi primarni suficit, bez kamata na dugove, kako bismo demantovali da je naš javni dug van kontrole, dodao je ministar.

Plan o svođenju deficita na 4,8 odsto je ambiciozniji od deficita koji je u početku zatražen od strane irskih povjerioca Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Irska planira da do kraja 2015. svede deficit na ispod tri odsto. Takav budžet zahtijeva rez od 2,5 milijarde eura u javnoj potrošnji i povećanje poreza kao i mjere namijenjene privrednom oživljavanju.

Noonan je potvrdio da vlada neće mijenjati porez od 12,5 odsto za preduzeća koji je doveo u zemlju mnogobrojne multinacionalne kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *