Evropska centralna banka dobila veća ovlašćenja

Dodajte komentar

Ministri finansija zemalja EU dogovorili su se danas da Evropska centralna banka /ECB/ dobije nadležnost da vrši nadzor nad bankarskim sektorom eurozone, saopšteno je sa sastanka u Luksemburgu.

Zvaničnici su rekli da se Njemačka protivi prijedlogu o rješavanju problema posustalih banaka, što je druga faza u izgradnji bankarske unije.

Ministri su dali završno odbrenje da ECB dobije ulogu regulatora, više od godinu dana nakon što je ideja prvi put predočena.

Britanija se ranije protivila ovom prijedlogu zbog bojazni da će ova izmjena ugroziti status Londona kao finansijskog centra, ali je sada povukla primjedbe.

„Napisali smo regulatornu istoriju. Ovo je ogroman korak i početak nove ere u vršenju nadzora nad bankama u eurozoni“, izjavio je Mišel Barnije, komesar EU koji je sastavio nacrt o regulatornoj ulozi ECB.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Njemačka je stopirala raspravu o osnivanju fonda za spasavanje banaka koje zapadnu u finansijske probleme.

Njemački zvaničniici strahuju da bi, u slučaju osnivanja zajedničkog fonda, njihovi poreski obveznici počeli da plaćaju spasavanje banaka koje se nađu na ivici propasti u drugim zemljama, prenose Nezavisne novine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *