Graditi ili naručiti kuću?

Dodajte komentar

Posljednjih desetak godina u Crnoj Gori su aktuelni novi trendovi u izgradnji kuća. Mnogi se odlučuju da kuću jednostavno naruče, a u ponudi su montažne kuće od gipsanih profila i atraktivne ekološke drvene brvnare, koje se grade brzo, a i jeftinije su.

Montažne kuće po sistemu ,,ključ u ruke“ proizvođači uglavnom cijene 300 eura po metru kvadratnom, tako da objekat od, recimo, 100 kvadrata košta 30.000 eura, piše Pobjeda.

Uz ovaj trošak treba računati i ulaganje za temelj i izlivanje ploče, na koju se kuća postavlja. Vlasnik na kraju treba da uloži manje nego kada bi radio klasičnu zidanu kuću, za koju, prema procjenama građevinara koje smo konsultovali, treba izdvojiti prosječno od 350 do 450 eura po kvadratu.

Eko brvnare se najčešće koriste kao vikednice ili turistički objekti na sjeveru zemlje, ali posljednjih godina u predgrađima niču i kao objekti stalnog stanovanja.

Cijena izgradnje drvene montažne kuće, u zavisnosti od kvadrature, kreće se u rasponu od 130 do 190 eura po metru, za takozvanu sivu zonu, koja ne podrazumijeva unutrašnje radove, kao što su instalacija vode i struje, keramika i drugi. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

To znači da se kuća od 50 metara kvadratnih, može dobiti za nepunih sedam hiljada eura, što je za mnoge primamljiva cifra. Ukoliko se, međutim, uzme u obzir ulaganje za temelj i ploču, kao i unutrašnje opremanje, suma je veća, ali opet prihvatljiva u odnosu na tvrdu gradnju.

Rok trajanja montažnih kuća, gipsanih i drvenih, ukoliko su kvalitetno napravljene i održavane, prema tvrdnjama proizvođača, je između 50 i 100 godina, pa i više.

Njihova postojanost i kvalitet odgovara i kupcima, što je potvrdio Slavko Mirković, koji je montažnu kuću od 90 kvadrata stambenog prostora postavio na imanju u mjestu Pržine kod Danilovgrada. Mirković je opremljenu kuću naručio kod jednog od proizvođača iz Ivanjice, po cijeni od 27.000 eura.

Direktor firme Muamer Dedeić objašnjava da su brvnare građene od čamovog drveta (jela, smrča), da se izolacija i krovna konstrukcija rade u zavisnosti od nadmorske visine, a da imaju razne mogućnosti premazivanja drveta, odnosno zaštite kuće.

On kaže da su „montenegro brvnare“ u jednom ranijem periodu bile tražene, ali da je potražnja sada opala.

„Imamo sve veću konkurenciju, a ugrožava nas posebno ona nelojalna koju predstavljaju male porodične radionice koje slične kuće rade po dosta nižoj cijeni i do 130 eura po kvadratu“, kaže Dedeić, dodajući da kupci treba da obrate pažnju i na kvalitet, a ne samo cijenu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *