Svjetska banka upozorava na posljedice budžetske krize u SAD

Dodajte komentar

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim u nedjelju je upozorio da SAD, nakon novog neuspjeha političkih zvaničnika da pronađu rješenje za budžetsku krizu i krizu oko plafona zaduživanja, ulazi u opasno razdoblje.

“Sada nas pet dana dijeli od vrlo opasnog trenutka”, izjavio je Kim na zatvaranju godišnjeg susreta Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu. Američko ministarstvo finansija je objavilo da od 17. oktobra neće biti likvidno te neće moći plaćati svoje izdatke ukoliko se plafon zaduženosti ne poveća.

Finansijska tržišta cijelog svijeta mogla bi biti pogođena ukoliko SAD ne bude podmirivao svoje finansijske obveze, a posebno zemlje u razvoju.

“Što se više približavamo roku za podizanje plafona saveznog zaduživanja, to će veće biti posljedice po države u razvoju”, kazao je Kim.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Po njegovim riječima, ako američki Kongres na podigne plafon zaduživanja koji trenutno iznosi 16,7 biliona dolara, svjetska i američka privreda  mogu očekivati povećanje kamatnih stropa, pad povjerenja i usporen ekonomski rast, prenosi Business.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *