Zbog KAP-a: Italijani „počistili“ direktore EPCG

Dodajte komentar

Gubici Elektroprivrede u poslovanju sa Kombinatom aluminijuma (KAP) koštaće fotelje izvršnog direktora energetske kompanije Enrika Malerbu.

On će sa te funkcije otići do kraja ove godine, odlučila je italijanska kompanija A2A koja od kraja 2009. godine upravlja menadžmentom EPCG, saznaju “Vijesti” nezvanično iz izvora bliskog izvršnoj vlasti.

Malerbu će zamijeniti Stefano Pastori koje je juče boravio u Podgorici da se upozna sa crnogorskim ministrima. Njega je predložila A2A u dogovoru sa Vladom, a funkciju će preuzeti nakon Skupštine akcionara EPCG 28. oktobra.

Smjenu izvršnog direktora, prema istim izvorima “Vijesti”, najvjerovatnije će pratiti i promjena glavnog finansijskog direktora EPCG Flavija Bjanka.

KAP je bankrotirao. EPCG neće moći da naplati najveći dio duga za struju, a možda ni cent od svog neobezbijeđenog potraživanja u iznosu od oko 45 miliona eura koje je svrstano u treći isplatni red tokom stečajnog postupka nad podgoričkom kompanijom.

Izvršni direktor EPCG protekle tri godine nije prekinuo snabdijevanje KAP-a električnom energijom, već se sve uglavnom završavalo na jalovim prijetnjama i upozorenjima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Odbor direktora većinski državne Elektroprivrede, kojom upravlja A2A sa manjinskim paketom od skoro 44 odsto akcija, više puta je tražio od menadžmenta da prekine snabdijevanje KAP-a koji ne plaća račune.

Malerbin menadžment za sobom ostavlja neplaćene poreze i doprinose državi, u otprilike istom iznosu od oko 45 miliona eura, zbog čega je mjesecima bio meta kritika većine poslanika. Ko je dozvolio da EPCG ne plaća poreze nije saopšteno iz kompanije, osim što su tvrdili da poštuju odluku Vlade i Skupštine da KAP treba da opstane. U dogovoru sa Vladom pokušalo se da kroz predlog izmjena državnog budžeta bude poravnan dug KAP-a i EPCG na štetu punjenja kase države po osnovu duga za poreze. To su zaustavili poslanici opozicije i SDP-a.

Bez obzira što je Elektroprivreda poslovala sa dobitkom od oko 32 miliona eura od januara do kraja juna ove godine, to što od KAP-a nije uspjela da naplati desetine miliona eura unazadilo je njeno poslovanje.

Malerba za sobom ostavlja i sumnjive nabavke EPCG sa povezanim licem A2A, vrijedne najmanje 7,5 miliona eura, na ime pravnih i konsultantskih usluga ugovorenih bez tendera. Ovaj slučaj će u narednom periodu imati svoj epilog na sudu.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) prošlog mjeseca podnijela je zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv direktora EPCG i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) zato što na vrijeme nijesu potpisali međusobni ugovor. Međutim, te prijave prije nekoliko dana su povučene nakon što su prošle sedmice dvije kompanije uradile ono što im je regulator naložio.

Na Skupštini akcionara EPCG trebalo bi da se obave i nova imenovanja predstavnika države u Odboru direktora, ali još nije poznat sastav.

Reference novog šefa menadžmenta

Stefano Pastori je bio predsjednik uprave Edipover, vodeće italijanske kompanije za proizvodnju električne energije, s instaliranim kapacitetom od preko 7600 MW, od čega 750 MW iz obnovljivih izvora.

On je rođen 1955. godine u gradu Kaorso, a diplomirao je 1980. nuklearni inženjering u Torinu.

Prema podacima dostupnim sa interneta, tokom svoje karijere Pastori je stekao značajnu profesionalno iskustvo u vodećim kompanija italijanskog energetskog sektora Edipovera i Enela.

Bio je na odgovornim pozicijama u većim proizvodnim objektima širom Italije. Započeo je karijeru u kompaniji Enel Kaorso, gdje je radio 10 godina.

Godine 1991, on se pridružio kompaniji Edison Spa, i bio direktor grupe postrojenja u Porto Marghera. Kasnije je bio i direktor uprave Termoelettrica.

Kod nas kao da nema krivih za štetu od KAP-a

Iz Vlade do sada niko nije snosio odgovornost zbog odluka kojima su građanima nametnuli da vraćaju kredite KAP-a od oko 137 miliona eura (sa kamatama), loše privatizacije i toga što je dozvoljeno da kompanija bude dovedena do bankrota zbog duga od 360 miliona.

KAP-om je do 8. jula, kada je otvoren stečaj, upavljala of šor firma CEAC, iza koje stoji ruski biznismen Oleg Deripaska, a sa Vladom je dijelila većinsko vlasništvo. EPCG nije plaćala državi poreze i doprinose u periodu kada je KAP nagomilavao neplaćene račune za struju.

To je dozvolila Vlada Igora Lukšića, kao i Vlada Mila Đukanovića koja nije tražila da EPCG plati dugovanje od oko 45 miliona eura.

Prećutna saglasnost je data i da KAP krade električnu energiju iz regiona i evropskog sistema, kada je istekao ugovor o snabdijevanju sa EPCG. To košta državni budžet posredstvom državnog Montenegro bonusa, koji organizuje proizvodnju u KAP-u.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *