Banke u Srbiji na kraju juna 58,8 odsto profitabilnije

Dodajte komentar

Profitabilnost bankarskog sektora u Srbiji je do kraja juna porasla 58,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, za šta je ključni razlog oduzimanje dozvole za rad „gubitašu“, Razvojnoj banci Vojvodine, a pokazatelji profitabilnosti nastavljaju trend oporavka,ali i dalje ispod nivoa pretkriznog perioda.

Prema izvještaju o stanju bakarskog sektora u drugom tromjesečju ove godine, koji je objavljen na sajtu Narodne banke Srbije (NBS), bankarski sektor Srbije je do kraja juna ostvario neto prihod od 15,9 milijardi dinara, što predstavlja rast od 58,8 odsto u odnosu na isti period 2012.

Ključni razlog takve promjene je, kako je konstatovano, oduzimanje dozvole za rad Razvojnoj banci Vojvodine, koja je u istom periodu prošle godine poslovala sa gubitkom od 6,9 milijardi dinara.

Od ukupno 31 banke, njih 18 su poslovale sa pozitivnim rezultatom, u ukupnom iznosu od 20,6 milijardi dinara. Sa gubitkom je poslovalo 13 banaka i on je ukupno iznosio 4,7 milijardi dinara.

Pokazatelji profitabilnosti nastavljaju trend oporavka, međutim, i dalje ispod nivoa pretkriznog perioda, navedeno je u izvještaju.

Dinamika oporavka pokazatelja u najvećoj mjeri zavisiće od poslovne politike banaka, koja trenutno ukazuje na uzdržavanje od kreditnog rasta i investiranje u najlikvidnije, nerizične oblike ulaganja kao što su repo hartije Narodne banke Srbije i obveznice Republike Srbije.

Dugoročno posmatrano, održiv oporavak profitabilnosti, kako je ocijenjeno, može da bude rezultat samo kreditnog rasta zasnovanog na adekvatnom procesu upravljanja rizicima.

Najveću dobit većinom su ostvarile banke koje se mogu svrstati u grupu velikih banaka (sa učešćem u aktivi od preko pet odsto bankarskog sektora), dok su najveći gubici kod banaka srednje veličine (do pet odsto), pri čemu je rang-lista najvećih dobitnika i gubitnika relativno neizmjenjena u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.

Na listi banaka sa najvećim neto dobitkom su Banka Intesa (4.316 milijardi dinara), potom Rajfajzen banka ( 3.668 miljardi dinara), Unikredit Banka Srbija (3.039 miljardi dinara), Komercijalna banka (2.583 milijardi dinara), Vojvođanska banka (1.322 milijarde dinara).

Banke sa najvećim neto gubitkom su NLB banka ( -1.166 milijardi dinara), Alpfa banka (-1.047 milijardi dinara), Univerzal banka ( -554 milijardi dinara), OTP banka Srbija (-531 milijardi dinara) i Pireus banka sa minisuom od 431 milijardom dinara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *