Srbija: Pravosnažna presuda u slučaju "švajcarac"

Dodajte komentar

Jedna od prvostepenih presuda koja se odnosi na jednostrano povećavanje kamate tokom otplate kredita postala je pravosnažna na drugostepenom sudu, saopštilo je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva iz Srbije koja se bori za zaštitu prava građana korisnika kredita, piše u srijedu Lider.

“Ovo je novi udarac bankama protiv kojih smo do ovog trenutka podnijeli oko 300 tužbi po istom osnovu. Takođe, ova presuda Višeg suda potvrđuje naš stav da ne treba prihvatati najnovije anekse kojima banke žele izbjeći plaćanje zatezne kamate na iznose koje su naplatile povećavanjem kamate, već da sudskim putem treba potraživati nadoknadu štete”, poručili su iz Efektive.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

To znači, kažu iz udruženja, da će se banke u Srbiji uskoro suočiti s još više tužbi, pa na osnovu toga i sa sve više pravosnažnih presuda zbog nezakonitog poslovanja u sferi određivanja promjenjive kamatne stope. Pravosnažna presuda drugostepenog suda u Republici Srbiji znači da će banka morati tužiocu isplatiti sve preplaćene anuitete na bazi nezakonito povećanih kamata te će morati platiti tužiocu i zatezne kamate, a osim toga moraće platiti još i sudske troškove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *