Španska banka Catalunya Caixa otpušta 2.000 zaposlenih

Dodajte komentar

Nacionalizovana španska banka CatalunyaCaixa postigla je dogovor sa sindikatima o otpuštanju gotovo trećine svoje radne snage, u okviru programa restrukturisanja poslovanja.

Prema tom dogovoru, koji još uvijek čeka na odobrenje upravnog odbora banke, ukupno 2.153 zaposlenih od 7.200 će biti otpušteno, navedeno je u saopštenju banke, a prenosi Frans pres.

U okviru ovog sporazuma, predviđa se i smanjenje plata za zaposlene koje banka zadržava u radnom odnosu.

„Ovaj sporazum će doprinijeti restrukturisanju banke, načinivši je tako atraktivnijom prilikom procesa prodaje“, dodaje se u saopštenju.

Zemlje eurozone su prošle godine pristale da finansiraju spasavanje španskih banaka, pogođenih ogromnim teretom loših zajmova nastalih nakon pucanja mjehura nekretnina u 2008. godini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Banka CatalunyaCaixa, osnovana 2010. godine spajanjem tri štedionice u španskoj pokrajini Kataloniji, jedna je od četiri nacionalizovane banke, koje je španska vlada spasila od kolapsa.

Nakon što je nacionalizovana u septembru 2011. godine, banka je primila 12 milijardi eura državne pomoći, od čega je devet milijardi eura došlo iz eurozone.

U zamjenu za dobijanje pomoći, banka je pristala na smanjenje svog obima poslovanja i restrukturisanje, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *