Duža i dublja recesija u Sloveniji

Dodajte komentar

Centralna banka Slovenije snizila je prognoze rasta domaće privrede, najavljujući dublju i dužu recesiju od očekivane.

Centralna banka Slovenije ne odbacuje mogućnost traženja međunarodnog paketa pomoći.

Prema najnovijim prognozama banke, bruto društveni proizvod (BDP) Slovenije će potonuti ove godine za 2,6 odsto, u poređenju sa ranijom prognozom usporavanja od 1,9 odsto, dok će sledeće godine potonuti za 0,7 odsto, umjesto ranije prognoziranog rasta od 0,5 odsto, prenosi Frans pres.

Slovenačka privreda će se tek u 2015. vratiti na rast od 1,4 odsto, prvi put od 2011. godine, dodaje se u saopštenju banke.

Guverner centralne banke, Boštajn Jazbec, nije odbacio mogućnost da bi Slovenija mogla postati šesta članica eurozone koja će zatražiti spoljnu pomoć, što bi moglo uslijediti ako prinosi na slovenačke obveznice – koji su trenutno blizu opasnog nivoa od sedam odsto – ostanu visoki.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“U ovom trenutku ispitujemo različite scenarije. Sve je još otvoreno. Ključna stvar je u tome šta će se dogoditi sa ekonomijom. Niko ne bi volio da Slovenija zatraži pomoć”, rekao je Jazbec na konferenciji za novinare.

“Odluka o traženju spoljne pomoći najviše zavisi od povjerenja koje finansijska tržišta imaju u Sloveniju. Sve mjere sprovedene u poslednjih nekoliko meseci imaju za cilj da ubijede investitore da Slovenija može riješiti sopstvene probleme na transparentan način”, dodao je Jazbec.

U svom današnjem izvještaju “Perspektive svjetske ekonomije”, Međunarodni monetarni fond je takođe snizio prognozu rasta Slovenije, predviđajući usporavanje od 2,6 odsto u ovoj godini, u poređenju sa ranijih dva odsto, i pad BDP-a od 1,4 odsto u 2014. godini, u odnosu na ranije prognoziran rast od 1,5 odsto. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *