MMF očekuje pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini za 0,6 posto

Dodajte komentar

Hrvatska će ekonomija ove godine oslabiti 0,6 posto, dok bi u idućoj moglo porasti 1,5 posto, procjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF) u danas objavljenim redovnim jesenjim prognozama.

To predstavlja povećanje procjene pada hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, s obzirom da je u aprilskim prognozama MMF očekivao pad ekonomije za 0,2 posto. Procjenu rasta od 1,5 posto u idućoj godini ostavio je nepromijenjenu.

Prosječna stopa inflacije u Hrvatskoj trebala bi u ovoj godini iznositi 3,0 posto, čime je MMF snizio aprilsku prognozu u kojoj je očekivao inflaciju od 3,2 posto. Prognoza inflacije za 2014. podignuta je pak s 2,3 na 2,5 posto.

Bilans tekućeg računa plaćanja trebala bi u ovoj godini iskazati višak od 0,4 posto BDP-a, dok je u aprilu MMF očekivao uravnoteženi bilans. Za 2014. u MMF-u sada očekuju manjak od 0,7 posto BDP-a, naprema proljetos prognoziranom manjku od 0,5 posto BDP-a.

Osjetno je povišena procjena stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini, na 16,6 posto, s 15,2 posto prognoziranih u travnju. U idućoj bi godini stopa nezaposlenosti, po najnovijim MMF-ovim procjenama, trebala iznositi 16,1 posto, što je takođe osjetno više od u aprilu prognoziranih 14,7 posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

MMF objavljuje redovne prognoze ekonomskog rasta dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Nakon finansijske krize 2008. počeo je objavljivati i ažurirane prognoze za vodeće privrede i regije u svijetu.

U danas objavljenim redovnim jesenjim prognozama MMF je snizio procjenu rasta svjetske privrede u ovoj godini na 2,9 posto, s 3,2 posto prognoziranih u ažuriranim julskim prognozama. Iduće godine rast bi trebao iznositi 3,6 posto, što je za 0,2 postotna boda manje nego što je MMF procjenjivao u julu.

Aktivnosti u eurozoni trebale bi se ove godine smanjiti 0,4 posto, dok je u julu MMF očekivao pad od 0,3 posto. Procjenu rasta ekonomije tog bloka za iduću godinu ostavio je nepromijenjenu na 1,0 posto. (poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *