Uvesti konkurentnost banaka

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet usvojio je jednoglasno Prijedlog Zakona o platnom prometu, koji podrazumijeva usklađenost domaćeg zakonodavstva iz te oblasti sa evropskim.

Novi zakon će smanjiti troškove i uvesti konkurenciju komercijalnim bankama, koje su prema postojećem rješenju, glavni nosioci platnog prometa.

Predlagač novog Zakona o platnom prometu je Ministarstvo finansija, a prvi čovjek tog resora Radoje Žugić pojasnio da su, glavni motiv donošenja novog akta, prvenstveno obaveze iz pregovaračkog poglavlja 4., naslovljenog “Sloboda kretanja kapitala”.

Žugić je istakao da je veoma važno, da se domaći zakon uskladi sa evropskom praksom.

Viceguverner Centralne banke Nikola Fabris, rekao je da je jedan od važnih ciljeva novog Zakona o platnom prometu, smanjenje platnih troskova.

Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore konstatovao je da je dobro što se novim aktom uvodi konkurencija komenrcijalnim bankama, koje su isključivi nosioci platnog prometa.

Ali, kak je rekoa, važno je da se smanje troškovi za korisnike i privredu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prijedlog zakona je prihvaćen jednoglasno, a na plenumu će partije reagovati i amandmanski, te će tako rješavati unutrašnja pitanja, pa i platni promet sa Srbijom.

Političko-crkvene obaveze možda su bile uzrok što sjednici odbora o ovako važnoj temi nije prisustvovao niko iz Demokratskog fronta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *