Privredni sud osporio 845 prijava potraživanja KAP-a

Dodajte komentar

Privredni sud u Podgorici sačinio je danas na ispitnom ročistu konačnu listu svih potraživanja Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, koja će se objaviti na oglasnoj tabli Privrednog suda.

Stečajnoj upravi KAP-a prijavilo se 2.192 povjerilaca koji ukupno potražuju oko 496 miliona eura, od kojih je priznato 1.345, dok je osporeno 845 prijava, odnosno nešto više od 100 miliona eura. 

Stečajni upravnik u KAP-u, Veselin Perišić je kazao da su između ostalog, osporena potraživanja Ministarsva finansija, zatim potrživanja Uprave za vode, CEAC-a, EPCG, dok je Poreska uprava povukla prijavu.

“Osporena su sva potraživanja gdje na osnovu dokumentacije nijesmo imali osnova da priznamo nečija potraživanja. Ti povjerioci imaju pravo da u parničnom postupku pokušaju da svoja potreživanja dokažu. Svaki povjerilac ima pravo da prigovori na pravo drugog povjrioca. Sud može naknadno o tome odlučiti da li su ti prgovori osnovani ili ne. Kada dobijem prigovore advokata, ja ću se izjasniti stečajnom sudiji i on će procijeniti da li je osnovano ili ne”, kazao je Perišić nakon ročišta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je objanisnio da se u prvi isplatni red svrstvavaju potraživanja stečajnih povjrilaca koja se odnose na neisplaćene bruto zarade, na povrede na radu prije i poslije otvranja stečaja. U drugom isplatnom redu su svi javni prihodi, a u trećem isplatnom redu su sva ostala potraživanja iz obligacionih odnosa, razni dobavljači, krediti i ostalo.

“Zakonom su propisana ta tri reda i onog trenutka kada se utvrdi konačna lista potraživanja, ona će postati konačna i za stečjanog dužnika i za sve povjerioce”, kazao je Perišić.

Sačinjavanje liste priznatih i osporenih potraživanja trajalo je do 20. septembra.

U međuvremenu je formiran i tročlani Odbor povjerilaca KAP-a, koji čine predstavnici Ministarstva finansija, Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Povjerioci su prošlog mjeseca većinom glasova odlučili da se Odbor sastoji od tri člana, nakon što se zastupnici pet najvećih nijesu mogli saglasiti da li da to tijelo ima tri ili pet članova.

Najvećih pet povjerilaca KAP-a su Ministarstvo finansija koje potražuje 148,1 milion eura, CEAC sa oko 50 miliona, EPCG sa 44,9 miliona, En plus grupa sa 43,4 miliona i VTB banka sa 25,8 miliona eura. Stečaj u Kombinat aluminijuma je uveden 8. jula na zahtjev Ministarstva finansija. (Cdm)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *