Indijski milijarder Subrata Roy Sahara želi kupiti HPB

Dodajte komentar

Subrata Roy Sahara, vlasnik filmskog studija i F1 ekipe Force India, u Makedoniji ulaže 200 miliona eura u mliječnu industriju te najavljuje milionski projekt elitnog turizma na Ohridu, a i u Hrvatskoj ga zanimaju investicije u turizam, kao i finansijsko tržište.

Indijski milioner Subrata Roy Sahara u Makedoniji je najavio goleme investicije u turizam i mliječnu industriju, a u prvim danima oktobra organizovao je i Balkanski mirovni festival, nazvan upravo po njemu – Sahara Balkan Peace Festival, na koji je iz Indije doveo više od pedeset radnika svoje kompanija te niz indijskih plesača i umjetnika.

Njegova prva makedonska investicija je ona u kompaniju Đumajlija, koja proizvodi mliječne proizvode, a u koju će u nekoliko godina uložiti ukupno 200 miliona eura. Zaposliće 2.000 ljudi, dnevnu proizvodnju mlijeka povećati na 80 hiljada litara dnevno, a ambicija mu je s vremenom iz Makedonije snabdijevati mliječnim proizvodima cijelu regiju, pa i šire, piše Jutarnji list.

Više od ovog ulaganja pažnju javnosti privukao je najavljeni projekt na Ohridu, zasad nepoznate vrijednosti, gdje Sahara planira graditi veliki resort za elitni turizam, s nekoliko kockarnica, ogromnim kongresnim i wellness centrom, hotelima, marinom za luksuzne jahte.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za Hrvatsku je kazao da zna da je to turistički vrlo jaka zemlja i planira je uskoro posjetiti. Jutarnjem listu je kazao da ga zanimaju lokacije za turističke investicije, ponajprije na ostrvima, i eventualni filmski setovi.

– Zanima me kupovina banke u Hrvatskoj. Osiguranje ne bih kupovao, imamo svoju osiguravajuću kuću i ne planiramo širenje, ali ako je banka dobra i zdrava, to je svakako investicija koja nas zanima, rekao je Sahara i do tog je popodneva od svojih saradnika na sto dobio kompletan izvještaj o bankovnom tržištu u Hrvatskoj i bankama u koje se eventualno može uložiti.

Posebno ga je zainteresovala Hrvatska poštanska banka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *