Twitter planira milijardu dolara vrijedan IPO

Dodajte komentar

Popularni servis za razmjenu poruka Twitter službeno je objavio da planira početnu javnu ponudu dionica (IPO) na Njujorškoj berzi kojom cilja prikupiti milijardu dolara.

Očekuje se da će Twitterov IPO privući najveću paćnju još od Facebookovog izlaska na berzu u maju 2002. godine. Tačan datum IPO-a nije naveden, uz napomenu da će biti održan ‘čim to bude izvodljivo’.

Twitter je skicirao svoje planove u jučerašnjem podnesku američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berze (SEC), omogućivši time javnosti prvi put uvid u svoje poslovanje.

“Društveni su mediji silno zanimljivi”, ističe analitičar Interneta Lou Kerner. “Twitter profitira u prvom redu od oduševljenja na tržištu svime što u nazivu nosi pridjev ‘društveni’, dodaje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U podnesku SEC-u Twitter je otkrio da je 30. juna imao 218 miliona aktivnih korisnika, što je 44 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takođe su naveli da su u prošloj godini poslovali s gubitkom od gotovo 80 miliona dolara, dok su im prihodi iznosili gotovo 317 miliona. U prvoj polovini ove godine kompanija je ubilježila 253,6 miliona dolara prihoda, ali je ponovo poslovala s gubitkom, i to od gotovo 69 miliona dolara, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *