Tviter na berzi, očekuje milijardu

Dodajte komentar

Društvena mreža Tviter predstavila je svoje dugo očekivane akcije koje će izneti na berzu, i od kojih planira da zaradi do milijardu dolara.

Procjenjuje se da će Tviterova inicijalna javna ponuda akcija (IPO) biti najtraženija otkako je konkurentska mreža Fejsbuk u maju prošle godine izašala na berzu, a čije su se akcije suočile sa brojnim problemima na elektronskoj berzi Nasdak, prenosi Frans pres.

Tviter je, takođe, objavio prve finansijske podatke o svojoj platformi koju koriste poznate ličnost, novinari, političari…

Kompanija, sa sedištem u Kaliforniji, saopštila je da je do 30. juna imala 218 miliona aktivnih korisnika, kao i prihode od 317 miliona dolara u 2012, uz gubitak od skoro 80 miliona dolara.

Takođe, potvrđeno je kompanija nikada nije poslovala sa profitom, ali i da na godišnjem nivou ima veliki rast prihoda – sa skromnih 28 miliona iz 2010. godine, na 317 miliona u 2012.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Akcijama Tvitera će se trgovati pod oznakom TWTR, a kompanija nije navela na kojoj će berzi one biti prodavane i kupovane.

Tviter, koji omogućava korisnicima da razmjenjuju poruke koje sadrže do 140 karaktera, nije precizirao datum za IPO, ali je poručio da će to biti “što je prije moguće”.

Prema saopštenju kompanije, Tviter ima oko 49 miliona korisnika u SAD, ali da, uprkos rastu korisnika, ova kompanija od 2010. godine bilježi gubitke.

Analitičari procjenjuju da je vrijednost Tvitera oko 10 milijardi dolara. Oko 85 odsto prihoda stiže od reklama, a ostatak je od licenciranja podataka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *