Na koga sve utiče prestanak rada američke Vlade

Dodajte komentar

Pored više od 800.000 službenika američke federalne vlade, koji su od utorka na prinudnom odmoru, prestanak rada Vlade uticaće na mnoge, kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i širom svijeta.

Kada je 2008. godine došlo do kraha finansijske institucije Lehman Brothers, nakon čega se kriza proširila na cijeli svijet, javnost je postala suočena ne samo sa uticajem koji finansijski problemi jednog dijela svijeta vrše na druge, već i sa rastućom dinamikom kojom se sa jednog prenose na druge sisteme.

Blokada u SAD uticaće ne samo na dominantan dio američke populacije i privrednih subjekata, već i, u najvećoj mjeri, na zemlje Evropske unije, te na sve spoljno-trgovinske partnere.

Pad dolara

Ukupna situacija negativno se odražava i na kurs američke valute, pa se dolar sada u odnosu na euro i jen mijenja za najmanji iznos u posljednja dva mjeseca, a dešavanjima oko budžeta pogođeni su mnogi – od turista do malih privatnika.

Nakon što je djelimično zatvaranje Vlade stupilo na snagu 30. septembra u ponoć – osim federalne Vlade zatvorila su se i vrata svemirske agencije NASA, nacionalnih parkova, muzeja i mnogih drugih atrakcija širom zemlje. Prestankom rada tih institucija pogođeni su mnogi – od turista do malih privatnika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prinudni odmor

Za najveći broj američkih građana početak dana u utorak obilježila je vijest da predlog budžeta nije prošao glasanje u Kongresu. To će prije svega osjetiti oko 800.000 službenika federalne Vlade, koji su od utorka na prinudnom odmoru, prenio je Glas Amerike.

– Ne znamo da li ćemo kasnije biti plaćeni za te dane. Ne znamo ni koliko će sve ovo da traje. Ovo je loša situacija – rekao je Bil Holms koji radi u Nacionalnom muzeju afričke umjetnosti.

Prvi dan oktobra u američkoj prijestonici protekao je tiše i mirnije nego samo dan ranije. Turisti nijesu imali sreće jer su ih na mnogim vratima muzeja i mauzoleja sačekali katanci. Slično je bilo i sa stotinama nacionalnih parkova i popularnih turističkih destinacija, poput Kipa slobode.

– Ovo nam je bila jedna od glavnih destinacija za medeni mjesec, sada ćemo morati da izmijenimo cio raspored – kazao je turista Kit Volk.

NASA i Pentagon

Slična situacija je i u agenciji NASA, koja slavi 55. godišnjicu postojanja, gdje je 97 odsto osoblja na prinudnom odmoru.

– Suludo je da moramo da prolazimo kroz ovo jer neko u Vašingtonu ne može da se dogovori – rekao je turista Nelson Anglero.

Ovo je, ipak, samo djelimičan prestanak rada Vlade, pa stoga svoj posao i dalje obavlja obezbjeđenje na aerodromima, poštanska služba, a nastaviće da stižu i čekovi za penziju i zdravstveno osiguranje za starije. Svjetske agencije su prenijele da sudovi takođe rade, kao i pasoška služba, ali oni koji planiraju da traže zajam od banke sa državnim pokrićem moraće da sačekaju. Takođe, oni koji planiraju posjetu nekom nacionalnom parku mogu da očekuju veliko razočarenje.

– Posjetioci koji su u hotelima ili kampuju moraće da odu u roku od 48 sati – objašnjava Skot Gidimen iz Nacionalnog parka Josemiti.

Osim hiljada vladinih službenika, na prinudnom odmoru se nalazi i civilno osoblje Pentagona. Predsjednik Obama potpisao je zakon kojim omogućuje da američki vojnici nastavljaju da dobijaju platu.

Zatvorena vrata za turiste

Situacija u SAD, međutim, zadaje direktan udarac i onima koji zarađuju novac na turističkim mjestima, poput prodavaca suvenira ili hrane. Stručnjaci dodaju da bi prestanak rada Vlade koji bi trajao duže od dvije sedmice zadao dodatne probleme već ionako usporenoj ekonomiji, zbog smanjenog priliva novca od turizma i činjenice da će vladini radnici smanjiti svoju ličnu potrošnju.

Rok za usvajanje budžeta za narednu fiskalnu godinu u SAD istekao je u ponedjeljak u ponoć, čime je stupila na snagu finansijska blokada Vlade. Procjene su da će na prinudne odmore biti upućeno više od 825.000 od dva miliona budžetskih korisnika na federalnom nivou.

Posljednja finansijska blokada federalne Vlade dogodila se krajem 1995. godine i trajala je tri nedjelje.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *