Greška u kucanju dodala 10 milijardi eura na španski dug

Dodajte komentar

Obična greška u kucanju „naduvala“ je prognozu španskog javnog duga za 10 milijardi eura, priznala je juče vlada u Madridu.

Četiri dana nakon što je predstavljena prognoza javnog duga, Ministarstvo ekonomije objavilo je ispravku, prenijela je agencija Frans pres.

„Radi se o grešci“, rekla je portparol ministarstva. Ispostavilo se da se u 2014. očekuje javni dug od 98,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a ne 99,8 odsto, kako je prvobitno saopšteno.

Do greške nije došlo u procesu matematičkog obračuna, već je osoba koja je kucala broj pomešala posljednje dvije cifre, navela je portparol ministarstva. Razlika djeluje kao minimalna, ali kada je u pitanju ekonomija velika kao španska, radi se o cifri od oko 10 milijardi eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Čak i kada se tih 10 milijardi „skine“ iz prognoze, ekonomisti navode da španski javni dug raste zabrinjavajućim tempom, u vrijeme kada se privreda bori da izađe iz dugotrajne recesije, koju je izazvalo pucanje „balona“ na trzištu nekretnina 2008. godine.

Španski javni dug je skočio sa 68,5 odsto BDP-a u 2011. godini, na 85,9 odsto BDP-a na kraju 2012. i 92,2 odsto sredinom ove godine.

Španski premijer Marijano Rahoj, čija je desničarska vlada pokrenula obiman program štednje u cilju jačanja javnih finansija, očekuje da će ovogodišnji dug narasti na 94,2 odsto BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *