Dan: Brisel blokirao još dva poglavlja

Dodajte komentar

Crna Gora nije spremna da otvori pregovaračka poglavlja 1 i 11, posvećena slobodi kretanja roba i poljoprivredi, ocijenila je Evropska komisija u izvještajima o skriningu, koji su juče objavljeni na zvaničnom interent sajtu komesara za proširenje Štefana Filea.

Kako piše “Dan”, to znači da je nakon poglavlja 3 (pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga) blokirano i otvaranje poglavlja 1 i 11.

Time se broj poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom koje Crna Gora zasad ne može da otvori povećava na četiri, jer osim pomenutog 3 i za poglavlje 8 (politika konkurencije) u izvještaju Evropske komisije o skriningu navedene su ozbiljne zamjerke.

Pregovori EU i Crne Gore počeli su u junu prošle godine, a da bi bili okončani potrebno je da Crna Gora otvori i zatvori 35 poglavlja. Dosad su privremeno zatvorene dva poglavlja, a vjeruje se da će za taj proces biti neophodno od sedam do devet godina.

Otvaranju poglavlja prethodi stvaranje pregovaračke pozicije, kako od EU tako i od Crne Gore, a dosad je okončana faza skrininga analize usklađenosti domaćeg i evropskog zakononodavastva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U izvještaju o skriningu za poglavlje 1 navodi se da je crnogorsko zakonodavstvo djelimično u skladu sa pravnim tekovinama EU. Navodi se da su „implementacione strukture uspostavljene ili identifikovane u nekoliko sektora”.

Crnogorsko zakonodavstvo je, po mišljenju analitičara EK, izvršnog organa Unije, djelimično u skladu sa pravnim tekovinama EU o vatrenom oružju i provjerama na granici.

Po ocjeni Evropske komisije u izvještaju o skriningu, Crna Gora je dostigla nizak nivo usklađenosti sa pravnim tekovinama Evropske unije u poglavlju 11 poljoprivreda i ruralni razvoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *