Žugić: Zadužili smo se još 100 miliona eura, uskoro prijedlog rebalansa

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore se kod Morgan Stenli banke zadužuje još 100 miliona eura, rekao je resorni ministar Radoje Žugić, koji je najavio i da će rebalans budžeta uskoro biti predložen Skupštini.

“Vlada je razmatrala informaciju o ponudama za kreditno zaduženje u iznosu od 100 miliona eura za potrebe finansiranja budžeta. Kamata je 5,75 odsto plus tromjesečni euribor. Rok otplate je tri godine”, rekao je nakon sjednice Žugić, dodajući da će novac biti iskorišćen za plaćanje deficita, refinansiranje preostalih kredita i fiskalnu rezervu. 

On je najavio i da će Vlada uskoro predložiti Skupštini rebalans budžeta.

“Da nije bilo nepredviđenih troškova, rebalans bi bio samo pozitivan izraz naših napora u procesu poreskog prilagođavanja. Mislim da će od ukupnih vanrednih troškova- 136 miliona eura, nama nedostajati nešto od pola toga. Nadamo se da ćemo postići pollitički dogovor”, istakao  je Žugić.

Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu Vlada je usvojila početkom jula i njime je bilo predviđeno izmirivanje duga KAP-a prema EPCG od 61 milion eura, kao i dodatno zaduživanje države od 102 miliona eura po osnovu pada garancija kod mađarske OTP i ruske VT banke VTB, u iznosu od 102 miliona eura, koje su već aktivirane.

U skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu zaduženje je bilo limitirano na 250 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Žugić je rekao i da je država nastavila sa pozitivnim trendom naplate javnih prihoda.

“U septembru smo imali veći stepen naplate, za oko 17 odsto više. Za devet mjeseci naplatili smo 70 miliona više nego prošle godine. Najviši stepen naplate imamo kod PDV, naplate penzijskog osiguranja, akciza i prihoda od kapitala”, rekao je Žugić, prenosi CdM.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *