Investitori Majkrosofta traže smjenu Gejtsa

Dodajte komentar

Trojica od 20 najvećih investitora u Majkrosoftu zatražilo je od upravnog odbora kompanije da izvrši pritisak na Bila Gejtsa da prepusti mjesto predsjedavajućeg u preduzeću koje je osnovao prije 38 godina, saopštili su izvori upoznati sa situacijom.

Iako se sada već bivši izvršni direktor Majkrosofta, Stiv Balmer, godinama nalazio pod pritiskom da unaprijedi poslovanje kompanije i vrijednost akcija, ovo je prvi put da se veliki akcionari okome na Bila Gejtsa, koji je jedna od najcjenjenijih i najuticajnijih ličnosti u IT sektoru, prenosi Rojters.

Na ovakve tvrdnje, predstavnici Majkrosofta nisu željeli da daju komentar, a u ovom trenutku nema pokazatelja da će upravni odbor kompanije ispuniti želju trojice investitora, koji zajedno imaju nešto više od pet odsto akcija u kompaniji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sam Gejts posjeduje 4,5 odsto u kompaniji, vrijednoj 277 milijardi dolara, i najveći je pojedinačni akcionar.

Trojica investitora koji žele Gejtsovu smjenu smatraju da on, kao predsjedavajući kompanije, direktno blokira usvajanje novih strategija i ograničava ovlašćenja novog izvršnog direktora u sprovođenju značajnijih promjena.

Gejts, koji je posjedovao 49 odsto Majkrosofta prije nego je kompanija 1986. izašla na berzu, prodaje oko 80 miliona akcija Majkrosofta godišnje, zbog čega bi, ukoliko sa tim nastavi, mogao ostati bez ikakvog finansijskog udjela u kompaniji do 2018. godine. (Capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *