Fitch ocijenio kreditnu sposobnost Sberbanka

Dodajte komentar

Agencija Fitch ocijenila je kreditnu sposobnost Sberbank Europe AG dodijelivši joj ocjenu BBB- sa stabilnim izgledima (Long-term Issuer Default Rating BBB-/stable outlook). Ovo je prvi put da je za Sberbank Europe izrađen kreditni rejting, saopšteno je iz Sberbanka.

“Ovakva ocjena nam omogućava dalje širenje poslovanja i intenzivnu saradnju s najvažnijim međunarodnim poslovnim partnerima,” kazao je Sergej Gorkov, zamjenik predsjednika Uprave Sberbanke.

“Zadovoljni smo što je Fitch na ovaj način podržao našu strategiju poslovanja i planove za dalji rast. U proteklih smo godinu dana napravili značajan iskorak, a u nadolazećem razdoblju namjeravamo postati jedna od vodećih banaka u CEE regiji”, izjavio je Mark Arnold, predsjednik Uprave (CEO) Sberbank Europe AG.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Agencija Fitch je Sberbank Europe klasifikovala kao „strateški važnu“ kompaniju-kćer najveće ruske banke Sberbank (SBRF – kreditni rejting BBB/stabilni izgledi/bbb). Ta se klasifikacija zasniva na činjenici da je Sberbank Rusija stopostotni vlasnik Sberbank Europe te da nastoji proširiti svoje poslovanje na međunarodnom tržištu, kao i pokazanoj spremnosti da osigura potrebni kapital i izvore finansiranja od trenutka akvizicije kompanije Sberbank Europe, zaključuje se u saopštenju Sberbanka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *