Vlada SAD u finansijskoj blokadi poslije 18 godina

Dodajte komentar

Višečasovna politička drama odigrala se u Senatu i Kongresu SAD, koji su naizmjenično usvajali predloge budžeta, koji su se razlikovali u samo jednoj tački.

Tačka sporenja je u prihvatanju finansiranja zakona o zdravstvenom osiguranju, takozvanom Obamaker, ali na kraju nisu uspjeli da dođu do zajedničkog rješenja.

Time je na snagu stupio prestanak finansiranja aktivnosti federalne vlade, čime će biti pogođen veliki broj građana, pošto se procjenjuje da će na prinudne odmore biti upućeno više od 825 hiljada od dva miliona budžetskih korisnika.

Blokada vlade će uticati na niz državnih aktivnosti, od rada sudova, do finansiranja vojske, policije i svih federalnih institucija.

Predsjednik SAD Barak Obama potpisao je zakon kojim se osigurava da će pripadnici vojske SAD i Obalske straže dobijati plate tokom finansijske blokade vlade.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tokom dramatičnog ponedjeljka u Vašingtonu, prvo je Senat, u kome većinu imaju demokrate, tokom dana usvojio budžetski predlog koji predviđa finansiranje Obamakera, vrativši tako budžetski zakon na odlučivanje u Kongres.

Kongres je, nakon višečasovnih konsultacija vođa republikanaca, počeo glasanje sinoć oko osam časova i nakon polusatne debate izglasao novi predlog budžeta, koji odlaže finansiranje Obamakera za narednih godinu dana. Za takav predlog je glasalo 228 kongresmena, dok je 201 bio protiv. Među onima koji su glasali za bilo je i devet demokrata, dok je 12 republikanaca glasalo protiv ovog predloga.

Prije samog glasanja, odigrala se mala partijska drama među republikancima, pošto su senatori takozvane umjerene struje, koju predvodi Džon Bejner i Džon Mekejn, pokušali da izdejstvuju da većina njihovih kolega ipak glasa za neku vrstu kompromisnog predloga, kojim bi bilo izbjegnut prestanak finansiranja aktivnosti federalne vlade.

Međutim, krilo koje predvodi kongresmen Ted Kruz iz Teksasa, a blisko je konzervativnom Pokretu čajanka, ni na koji način nije željelo da dođe do dogovora sa demokratama, ako ne odustanu od finansiranja zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Kongresmeni koje predvodi Kruz, izjavili su nakon glasanja da nazad u Senat šalju modifikovani predlog budžeta, koji sada ne ukida u potpunosti finansiranje Obamakera, već ga odlaže na godinu dana.

Pošto je vrijeme do ponoći isticalo, Senat se odmah sastao i već u pola deset, nakon brzog glasanja odbio predlog republikanskog Kongresa sa 54 glasova za i 46 protiv, vrativši tako svoju verziju predloga na novo odlučivanje u Kongres.

Istovremeno sa glasanjem, odvijalo se i političko lobiranje, pošto je predsjednik SAD Barak Obama telefonom pozvao vođe republikanaca i demokrata u Kongresu i Senatu, apelujući na njih da izglasaju budžet kojim bi bila odobrena sredstva za već usvojeni zakon o zdravstvenom osiguranju.

Oko 23 časa uveče, CNN je prenio da vođe republikanaca nude pregovore demokratama oko usvajanja budžeta, ali je ubrzo nakon toga prvi čovjek Demokratske partije u Senatu Hari Rid za govornicom odbio taj predlog. Nakon neuspjeha potencijalnih pregovora, Kongres više nije glasao.

U međuvremenu, predsjednik SAD Barak Obama potpisao je zakon kojim se osigurava da će pripadnici vojske SAD i Obalske straže dobijati plate tokom finansijske blokade vlade.

Nakon stupanja na snagu ukidanja finansiranja vlade, dvije strane mogu da nastave pregovore i prekinu blokadu u trenutku kada dođe do dogovora o budžetu i finansiranja Obamakera.

Američka vlada je poslednji put, zbog neusvajanja budžeta, bila blokirana tri nedelje krajem 1995. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *