Kako pravilno resetovati Android uređaj

Dodajte komentar

Ponekad je jedini način za rješavanje problema „smrzavanja“ pametnog telefona ili tableta, resetovati ga. I vratiti ga na fabrička podešavanja.

Koliko god neki uređaj bio vrhunski napravljen, činjenica je da ga je ipak napravio čovjek i da se greške događaju. Vlasnici pametnih telefona vjerovatno su se barem jednom susreli sa situacijom u kojoj im se telefon „smrzao“ i odbio da reaguje.

Kod uređaja kod kojih može da se otvori kućište, najjednostavniji način za resetovanje je jednostavnim vađenjem baterije na nekoliko trenutaka i potom vraćanjem nazad.

Kod uređaja koji imaju zatvoreno kućište koje ne može da se otvori postupak je nešto komplikovaniji. Potrebno je istovremeno pritisnuti dugme za uključivanje/isključivanje i dugme za jačinu i držati ga desetak sekundi. Da se uređaj resetovao, znaćete kad se na ekranu pojavi logo proizvođača, a neki će uređaji i da zavibriraju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, šta kada „smrzavanje“ postane svakodnevna pojava, a pametni telefon sve češće morate da vraćate u život?

TechHive preporučuje da na svom Androidu napravite povratak na fabričke postavke odnosno fabrički reset. Iako ćete na taj način izgubiti sve aplikacije i podatke na telefonu, ujedno biste mogli da „popravite“ ono što dovodi do „smrzavanja“ uređaja.

Fabrički reset može da potraje između pet i 10 minuta pa je prije početka potrebno uraditi neke pripremne radnje.

Provjerite da li vam je baterija napunjena ili priključite uređaj na punjač kako biste bili sigurni da reset neće biti zaustavljen na pola procesa.

Napravite sigurnosnu kopiju svih podataka koje ne želite da izgubite. U načelu, fabrički reset neće uticati na podatke koje imate na memorijskoj kartici, ali sve što imate u memoriji uređaja biće izbrisano.

Stoga, ako uređaj već ima neku aplikaciju za izradu sigurnosne kopije, iskoristite je i na sigurno arhivirajte svoje postavke, kontakte i e-mailove.

Ako pak nemate takvu aplikaciju, Android nudi mogućnost da vam postavke arhivira na Googleove servere s kojih ih potom možete preuzeti nakon resetovanja. U „Settings“ pronađite „Backup & reset“ i odaberite šta želite da smjestite na sigurno.

Kad smjestite sve svoje podatke na sigurno, možete pokrenuti fabrčiki reset. Odaberite „Settings“, otvorite „Backup and Restore“ i odaberite „Factory data reset“.

Sistem će vas upitati jeste li sigurni da želite da napravite povratak na fabrička podešavanja. Ako ste obavili sve pripremne radnje i sigurni ste u svoj izbor, kliknite „Reset phone“ i ostavite uređaj da se sam pobrine za sebe.

Kad sistem završi s povratkom na fabrička podešavanja, uređaj će izgledati kao prvog dana kad ste ga izvadili iz kutije.

Barem što se softvera tiče. Na vama je da sad povratite svoje postavke i kontakte i instalirate one aplikacije koje su vam neophodne za rad.

Problem „smrzavanja“ trebalo bi da bude riješen, a ako se ponovno pojavi, možda je vrijeme da posjetite servis, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *