EK: Blokirani pregovori za poglavlje tri

Dodajte komentar

Crna Gora u ovom trenutku nije spremna da otvori pregovore u poglavlju tri – pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, procijenila je Evropska komisija, navodi se u vladinom izvještaju o tom pregovaračom poglavlju.

Dan je danas objavio sadržaj izvještaja o pregovaračkom poglavlju tri, kao i pregovaračke pozicije Crne Gore za poglavlje pet javne nabavke, i poglavlje deset -informatičko društvo i mediji.

Prema izvještaju za pregovaračko poglavlje tri, mjerilo da ovo poglavlje bude otvoreno u pregovorima EU i Crne Gore jeste izrada sveobuhvatne strategije za usaglašavanje crnogorskog zakonodavstva s evropskom normativom u oblasti međunarodnog priznavanja stručnih kvalifikacija.

U tim dokumentima navodi se da je Crna Gora još u ranoj fazi usklađivanja svog zakonodavstva s evropskim.

U pregovaračkoj poziciji za poglavlje pet, koje tretira pitanje javnih nabavki, Crna Gora se obavezala na prihvatanje i primjenu pravila koja bi trebalo da dovedu do maksimalne transparentnosti procedura i eliminisanja korupcije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako se navodi u poziciji za poglavlje deset, koje tretira pitanje informatičkog društva, Crna Gora garantuje evropskim institucijama da će u potpunosti prihvatiti pravne norme EU koje tretiraju oblast funkcionisanje javnog servisa, uz najavu da će se u potpunosti uskladiti s audio-vizuelnom politikom evropskih institucija.

Pregovori EU i Crne Gore počeli su u junu prošle godine, a da bi bili okončani, potrebno je da Crna Gora otvori i zatvori 35 poglavlja. Dosad su privremeno zatvorena samo dva poglavlja, a vjeruje se da će za taj proces biti neophodno sedam do devet godina. Otvaranju poglavlja prethodi stvaranje pregovaračke pozicije, kako od EU, tako i od Crne Gore, a dosad je okončana faza skrininga analize usklađenosti domaćeg i evropskog zakonodavstva.

U poziciji za poglavlje deset Crna Gora navodi da, shodno članovima 15,16,17 i 18 Zakona o radio-difuznim servisima, postoji pregled izvora iz kojih se finansira RTCG iz dijela opštih prihoda budžeta Crne Gore po formuli 1,2 odsto na osnovicu iz dijela opštih prihoda budžeta, proizvodnjom i emitovanjem reklamnih sadržaja, te proizvodnjom i prodajom audio-vizuelnih djela (emisije, filmovi, serije i sl.), organizovanjem koncerata i drugih priredbi, iz budžeta Crne Gore (preko Ministarstva kulture za namjenske programe od značaja i iz drugih izvora u skladu sa zakonom).

Prema izvještaju za pregovaračko poglavlje tri, planirano je kreiranje modela upitnika koji će biti dostavljen svim nadležnim institucijama da bi se utvrdile njihove nadležnosti s aspekta oblasti koje tretira ovo poglavlje.

Priprema akcionog plana koji će sadržati administrativne i zakonodavne rokove, uz utvrđivanje tijela za implementaciju, kao i tijela za monitoring, mjera je koja se planira za sveopštu harmonizaciju domaćeg zakonodavstva s pravnim sistemom Evropske unije.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *