Slobodna trgovinska zona Šangaj

Dodajte komentar

Projekat slobodne trgovinske zone u Šangaju, koji je prošlog mjeseca odobrila kineska vlada, pokrenut je juče. Ova zona slobodne trgovine će objediniti četiri postojeće trgovinske zone u Šangaju, i protezaće se na skoro 29 kvadratnih kilometara, navela je kineska novinska agencija Sinhua.Otvaranju je prisustvovao ministar trgovine Gao Hućeng koji je rekao da će zona pomoći sprovođenju aktivnije, otvorenije ekonomske strategije.

„Otvaranje slobodne šangajske zone značajan je korak ka prilagođavanju Kine novim trendovima globalne ekonomije i trgovine“, rekao je Gao.

„Nova zona potvrđuje da nova vlada želi da sprovodi reforme“, rekao je šef evropske privredne komore u Kini Štefan Zak ali i dodao da samo jedna zona u Šangaju neće promjeniti cjelokupan način poslovanja u Kini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kineska vlada će dozvoliti slobodnu razmjenu juana na probnoj bazi, i testiranje kamatnih stopa koje određuje tržište i prekograničnog koričhenja juana u toj zoni, navedeno je u saopštenju Državnog savjeta Kine, prenosi Capital.

Ograničenja za strane investicije će biti ublažena, jer će propisi za poslovanje stranih firmi biti „privremeno prilagođeni“ u toj zoni na period od tri godine.

„Pokretanje pilot projekta u maloj i ograničenoj zoni je politički mudar potez, jer time kineske vlasti nastoje da smanje potencijalne rizike“, izjavili su ekonomisti ANZ banke, dodajući da će sposobnost kontrole kretanja kapitala biti najveći izazov za FTZ.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *