U Crnoj Gori skrivaju se podaci o vlasnicima firmi

Dodajte komentar

Matični brojevi osoba u internet registrima državnih institucija mogu se naći u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji tako da je Crna Gora postala jedina zemlja u regionu gdje javnosti sada nijesu dostupni ti podaci.

Crnogorska Poreska i Uprava za nekretnine krajem avgusta su uklonile iz registara matične brojeve vlasnika i odgovornih u preduzećima, kao i gazda nekretnina. Obrazloženo je da su to uradili po nalogu Agencije za zaštitu ličnih podataka da bi poštovali Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Prema zakonima o slobodnom pristupu informacijama i onom o privrednim društvima, ti podaci treba da budu javni.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) upozorila je da će brisanje matičnih brojeva iz javno dostupnih registara državnih uprava omogućiti kriminalcima da prikriju prljave poslove sa kompanijama i nekretninama, ali i da se teže otkriju i procesuiraju slučajevi korupcije unutar tih institucija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Da Crna Gora opet objelodani matične brojeve pozavalie su međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije Transparensi internešnl, organizacija za ljudska prava Aksez info, koja se bavi zaštitom prava na slobodan pristup informacijama u Evropi, i Mreža istraživačkih centara regiona – OCCRP. Oni su upozorili da su u registrima u državama EU dostupni podaci kojima se može utvrditi ko su vlasnici kompanija i nekretnina, kao i da je ovaj potez Crne Gore suprotan evropskim standardima, piše portal Refleksija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *