Dolar oslabio prema drugim značajnim valutama

Dodajte komentar

Dolar je danas oslabio na međunarodnim deviznim tržištima prema drugim vodećim valutama uslijed nastavljenih pritisaka vezanih s napetim pregovorima o američkom budžetu i neizvjesnosti oko početka smanjenja monetarnih podsticaja.

Euro je u takvim okolnostim prema dolaru ojačao 0,4 posto, na 1,3539 dolara. Američka je valuta bila na izrazitijem gubitku i prema jenu, oslabivši 0,5 posto, na 98,50 jena.

Dolar je oslabio prema jenu nakon što je japanski ministar finansija Taro Aso kazao da u ovome trenutku ne razmišlja o smanjenju korporativnog poreza. To je iznenadilo ulagače koji su se pozicionirali za slabljenje jena, uslijed očekivanja novih fiskalnih podsticaja kojim bi se poduprla ekonomija.

Funta je pak ojačala prema dolaru pod uticajem izjava guvernera britanske centralne banke Marka Carneya da ne vidi daljnje potrebe za bančinim programom otkupa obveznica, s obzirom na naznake oporavka u britanskoj ekonomiji.

Dolar je oslabio i prema švajcarskom franku, dotaknuvši nakratko najniži nivo u posljednjih sedam i po mjeseci od 90,62 švajcarskih centima, s tim da su franku podršku pružali i solidni podaci o raspoloženju u Švajcarskoj.

Euro se pak prema franku spustio na najniži nivo u posljednja tri mjeseca, djelomice pod uticajem vijesti o rastu prinosa na italijanske državne obveznice.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na kretanje kursa eura mogao bi imati utjecaja govor čelnika ECB-a koji se očekuje tokom dana, dok će dolaru smjernice pružati novi ekonomski pokazatelji. Ako pokažu da se američka ekonomija oporavlja i nakon što se u Washingtonu okonča politička bitka oko fiskalnih pitanja, dolar bi po ocjeni analitičara mogao ponovo dobijati na vrijednosti.

Nakon rasprava o budžetu i tokova uobičajenih za kraj mjeseca i tromjesečja, pažnju ulagača plijenit će redovna mjesečna zasjedanja američke centralne banke Fed u oktobru i decembru, premda se smanjenje podsticaja ne očekuje prije iduće godine, kako bi se pouzdano utvrdilo počiva li oporavak američke privrede na čvrstim osnovama. (Seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *