Bankare u Srbiji ne interesuju štedni ulozi

Dodajte komentar

Banke u Srbiji više nisu zainteresovane za “privlačenje” štednje od građana, kao što su to činile posljednjih godina.

To potvrđuje sve niži nivo kamata na depozite stanovništva i privrede.

Kamatne stope na najatraktivnije uloge u eurima za godinu i po dana niže su za gotovo 50 odsto i banke štedišama nude kamatu na period od godinu dana od 2,80 do 3,5 odsto na godišnjem nivou.

Bankari kažu da imaju dovoljno deviza i da nemaju kome da ih plasiraju. Prema podacima Narodne banke Srbije, štednja građana gotovo je ista u poslednjih godinu dana i iznosi nešto više od osam milijardi eura.

Tako neke od najvećih banaka za uloge po viđenju bez obzira na iznos nude efektivnu kamatu od samo 0,09 odsto, za mjesec dana 1,3, na tri mjeseca 1,90, na šest mjeseci 2,38, a na godinu dana samo 2,9 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nešto veću kamatu mogu da dobiju klijenti koji štede na dvije i tri godine. Kamata je u tom slučaju od 3,10 do pet odsto.

Na našem tržištu nemamo uređene kamatne odnose, banke smanjuju kamate na štednju, ali s druge strane ne obaraju i kamate na kredite koje odobravaju preduzećima i građanima, kaže ekonomista Milan Kovačević.

Situaciju bi mogla da popravi država, jer bi tako i sebi olakšala. Ona se, naime, zadužuje u inostranstvu po duplo većim kamatama od onih koje banke daju štedišama u Srbiji. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *