Ren: Budžet Francuske je ogledalo odgovornosti i opreza

Dodajte komentar

Francuski budžet za 2014. godinu je ogledalo odgovornosti i opreza, izjavio je juče evropski komesar za ekonomske poslove, Oli Ren, i pozvao Francusku da nastavi sa reformama.

Francuska je u srijedu obećala ogromne rezove u javnoj potrošnji, zarad obuzdavanja prekomjernog deficita, a francuski ministar finansija Pjer Moskovisi je juče doputovao u Brisel kako bi nacrt budžeta za 2014. predstavio Evropskoj komisiji, koja je dosta kritična po pitanju na koji zvanični Pariz vodi svoju ekonomiju, prenosi Frans pres.

„Zacrtani cilj privrednog rasta Francuske, koja je suočena sa rastućim nivoom javnog duga, nešto je iznad našeg, ali izgleda uvjerljivo“, izjavio je Ren na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Moskovisijem.

Ren je, međutim, ukazao da nacrt budžeta za 2014. godinu predviđa dovođenje javnog deficita na 4,1 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je iznad dogovorenog cilja od 3,9 odsto, kao i da će Komisija, kada u novembru bude procjenjivala ekonomsko stanje Francuske, donijeti svoj sud na osnovu strukturnih reformi koje ta zemlja preduzima kako bi se izborila sa prekomjernom potrošnjom, prenosi Capital.

S ciljem ublažavanja kritika koje dolaze iz Brisela, oko 80 odsto fiskalne štednje će iduće godine biti ostvareno rezanjem javne potrošnje, a 20 odsto rastom poreza, saopštila je u srijedu vlada u Parizu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *