Bez ozbiljnijeg oporavka eurozone do naredne godine

Dodajte komentar

Ekonomija eurozone neće početi da se oporavlja prije 2014. godine i to može da omete oporavak svjetske privrede, upozoravaju ekonomski analitičari.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/ ocjenjuje da će ove godine rast ekonomije u eurozoni biti negativan, bez obzira na to, što nekoliko država pokazuju znake ozdravljenja.

Ali, eurozona nisu samo Berlin, Beč, London, Štokholm…Tu su i takozvane „problematične države“, a bez rješenja njihovih problema teško da Njemačka ili Francuska mogu da izvuku evropsku ekonomiju iz krize.

Stručnjaci smatraju da evropske vlade moraju više pažnje posvetiti borbi protiv nezaposlenosti, koja predstavlja jednu od najjačih opasnosti za socijalno-ekonomsku stabilnost u državama Evrope.

Dilema je i štedjeti ili trošiti. Od vlada se traži da smanje državne rashode onda kada postoji deficit u budžetu i veliki procenat državnog duga. Ali to je samo jedna strana.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

S druge strane, jasno je da smanjivanje troškova vodi ka povećavnju nezaposlenosti, padu tempa proizvodnje i tako dalje.

Situaciju u evropskoj ekonomiji otežava i još jedna okolnost – pri postojanju i sasvim malih potresa na tržištu investitori svoj kapital prenose u najpouzdaniju „dolarsku“ luku.

Ali, u ovom trenutku, i sa te strane Atlantika, ponovo je „porasla“ privredna napetost – objašnjavaju eskperti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *