Šest koraka na putu ka bogatstvu

Dodajte komentar

Police knjižara odavno su zatrpane knjigama koje podučavaju čitaoce kako da se obogate promišljajući svaki životni korak, kako trošiti manje, a uštedjeti više, kako pametno ulagati, izvući se iz dugova i otići u penziju što ranije, ali vjerovatno to niko nije bolje sročio od Napoleona Hilla još 1937. godine.

Hill je bio pisac u vreme Velike krize, a poznat je bio i kao savjetnik američkog predsednika Franklina D. Roosevelta. On je intervjuisao više od 500 “najuspešnijih ljudi koji su ikad živjeli u SAD” kako bi došao do formule za uspješno bogaćenje i sticanje imetka. Svoje zaključke ispisao je na dvjestotinak stranica knjige “Think and Grow Rich” koja je tokom godina postala jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena.

Iako je ispitivao najuspješnije biznismene svog vremena, njegova formula ne uključuje nikakve nemoguće misije i nesvladive vještine, već se temelji na savladavanju psiholoških prepreka koje čovjeka dijele od sticanja bogatstva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Želja neće donijeti bogatstvo, piše Hill, ali ako ta želja s vremenom postane opsesija, tada će planiranje konkretnih načina i sredstava kao i podupiranje istih istrajnošću koja ne dopušta poraz, osigurati znatan dobitak.

U jednom odlomku, Hill je sažeo šest koraka za pretvaranje želje u njen finansijski ekvivalent:

1. U svom umu postavi novčani cilj koji želiš da ostvariš. Nije dovoljno reći “želim puno novca”. Budi konkretan u zamišljanju iznosa.

2. Tačno odredi šta si spreman da daš zauzvrat za novac koji želiš. Ne postoji “ništa za nešto”.

3. Odredi tačan datum do kojeg želiš da sakupiš taj novac.

4. Stvori čvrst plan kako ćeš sprovesti svoju namjeru u djelo i odmah kreni s realizacijom, bio spreman ili ne.

5. Napiši na papir u jednostavnim i sažetim rečenicama koliko novca želiš da stekneš, u kojem vremenskom roku, šta si spreman da žrtvuješ za to, kao i plan za ostvarivanje plana.

6. Pročitaj te rečenice naglas dva puta dnevno, jednom neposredno prije spavanja i jednom prije ustajanja ujutro. DOK ČITAŠ, UVJERAVAJ SE, OSJEĆAJ SE I VJERUJ KAKO VEĆ POSJEDUJEŠ TAJ NOVAC.

Hillovo viđenje sticanja bogatstva ne razlikuje se mnogo od modernijih, osim što je jednostavnije i sažetije sročeno.

“Kada bogatstvo nastupi umjesto siromaštva, to je obično zbog pomno razrađenih i izvedenih planova. Siromaštvo ne zahtjeva nikakav plan, ne treba mu pomoć, jer je odvažno i nemilosrdno. Bogatstvo je pak sramežljivo, ono treba da se privuče”, pisao je Hill.

b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *