Ljubo Knežević podnio ostavku u CGES-u

Dodajte komentar

Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ljubo Knežević podnio je ostavku.

Knežević je potvrdio da je u ponedjeljak podnio ostavku, ali nije želio da otkrije razloge koji su ga naveli na taj čin, naglašavajući da tu “ekskluzivu ne želi da saopšti ‘Vijestima'”.

U upravi CGES-a “Vijestima“ je nezvanično rečeno da je Knežević podnio ostavku zato što je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) prošle sedmice podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv kompanije i direktora CGES-a.

Predstavnici CGES-a i Elektroprivrede nijesu na vrijeme zaključili ugovor o pružanju pomoćnih i sistemskih usluga, odnosno ugovore o korišćenju prenosnog sistema i nabavci električne energije za pokrivanje gubitaka u prenosu.

Kneževića regulator tereti zato što je propuštanjem dužnog nadzora dozvolio poslovanje suprotno Zakonu o energetici i tržišnim pravilima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Knežević je direktorovao CGES-om kada je ta kompanija, posredstvom svoje infrastrukture, bila glavni učesnik organizovane krađe električne energije iz Evropske interkonekcije, a sve za potrebe rada nerentabilne proizvodnje aluminijuma u podgoričkom Kombinatu aluminijuma, na kojoj je Vlada insistirala.

Menadžment CGES-a nije htio ili smio da KAP, najvećeg potrošača električne energije, skine sa prenosne mreže. Na to ga nije obavezao Odbor direktora.

Krađa struje iz Evropske interkonekcije doprinijela je međunarodnoj blamaži CGES-a i države Crne Gore na regionalnom, ali i širem tržištu električne energije. Zbog toga su ta kompanija i država bile suočene sa ultimativnim zahtjevom da se vrati kradena struja za potrebe KAP-a.

Dio struje Crna Gora je vratila krajem jula, dok će veći dio duga po tom osnovu vratiti tokom oktobra.

Predstavnici Vlade Italije saopštili su prilikom nedavne posjete Podgorici da je najveći projekat CGES-a i italijanske kompanije Terna u problemu zato što sa Hrvatskom nije dogovoreno da se preko njene teritorije trasira postavljanje podvodnog kabla koji bi trebalo da energetski poveže Crnu Goru i Italiju.

Prema jednoj nezvaničnoj verziji, razlozi za to su što Hrvati insistiraju na isplati nadoknade, a prema drugoj, da su susjedi upravo duž planirane trase podvodnog kabla između Crne Gore i Italije uveliko počeli istraživanja navodnih izvorišta nafte i gasa.

Pod lupom rad Laketića i Kneževića

Nije izvjesno kada će Odbor direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES-a razmatrati ostavku izvršnog direktora, a tek predstoji rasprava o dosadašnjem radu odgovornih u ovoj kompaniji.

“Vijesti“ nezvanično saznaju u izvršnoj vlasti da će u narednom periodu biti razmatran i dosadašnji rad predsjednika Borda direktora CGES-a Dragana Laketića, kao i direktora Elektroprenosa Branka Kneževića, kao odgovornih lica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *