Ishod izbora neće uticati na kreditni rejting Njemačke

Dodajte komentar

Ishod opštih izbora u Njemačkoj neće uticati na kreditni rejting najveće evropske ekonomije i drugih članica eurozone, saopštile su juče američke bonitetne agencije „Standard i Purs“ (S&P) i „Fič“.

Kancelarka Angela Merkel i njena Demohrišćanska stranka su na nedjeljnim izborima osvojile najveći broj glasova, a sada se očekuje da će od opozicione Socijaldemokratske stranke zatražiti da zajedno formiraju koaliciju, prenosi Frans pres.

„Bilo kakav koalicioni dogovor u Njemačkoj o fiskalnoj politici će vjerovatno biti postignut u skladu sa postojećim ciljevima, ograničavajući tako prostor za značajnije promjene u pogledu troškova finansiranja deficita“, navedeno je u saopštenju kreditne agencije Fič.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Uoči održavanja izbora, Demohriscćanska unija i opoziciona Socijaldemokratska stranka imale su različite stavove o pitanjima poreza i potrošnje, ali su obje strane ostale posvećene ustavom propisanim granicama duga i postojećim ciljevima“, dodaje Fič, prenosi Capital.

„Nakon što je prošle godine nadmašila svoje fiskalne ciljeve i ispunila zacrtani strukturni deficit, Njemačka sada ima znatno više fiskalnog prostora kako bi apsorbovala potencijalne probleme u javnim finansijama nego neke druge zemlje sa vrhunskim kreditnim rejtingom“, saopštio je Fič.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *