Blackberry očekuje gubitke od gotovo milijardu dolara

Dodajte komentar

Nakon najava velikih otpuštanja, BlackBerry je objavio i preliminarne rezultate poslovanja za svoj fiskalni drugi kvartal ove godine koji izgledaju izuzetno loše.

Kompanija očekuje gubitke između 950 i 995 miliona dolara uz prihod od 1,6 milijardi dolara, te najavljuje promjenu strategije prodaje svojih mobilnih telefona.

Prema novoj strategiji usmjeriće se prvenstveno na poslovne korisnike i ’prosumer’ tržište, priznajući time kako se njihovi novi mobilni telefoni ne mogu takmičiti na brutalnom tržištu mobilnih telefona namijenjenih najširem krugu ’običnih’ korisnika. U sklopu te promjene kompanija će smanjiti broj uređaja u ponudi sa šest na četiri, od kojih će dva biti skuplja modela za gornji segment tržišta, dok će druga dva biti jeftiniji modeli.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U rezultatima poslovanja navodi se kako je kompanija isporučila 3,7 miliona mobilnih telefona, no većina su bili stariji uređaji zasnovani na operativnom sistemu BlackBerry 7. Gubici su tako veliki jer je kompanija u njih uključila troškove od 930 do 960 miliona dolara vezane uz neprodate uređaje Z10, te 72 miliona dolara vezanih za restrukturiranje kompanije.

Najavljeno je i otpuštanje 4.500 radnika, čime bi broj zaposlenih trebalo da se svede na 7.000, što će pomoći u smanjenju operativnih troškova poslovanja za 50 odsto do fiskalnog prvog kvartala 2015. Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *