Nafta pojeftinila poslije jučerašnjeg skoka cijene

Dodajte komentar

Sirova nafta je jutros pojeftinila, nakon jučerašnjeg skoka cijene podstaknutog iznenađujućom odlukom Feda da zadrži agresivni program monetarnih podsticaja.

Barel osnovne energetske sirovine za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 106,09 dolara za barel, ili 30 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila sedam centi, na 108,69 dolara za barel, prenijela je agencija Frans pres.

Na jučerašnji rast cijena nafte uticala je odluka Feda da nastavi sa mjesečnim programom otkupa državnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara, u cilju pružanja podrške privrednom rastu SAD.

Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) bi, prema tvrdnjama istraživačke kompanije “Kepital ekonomiks”, vjerovatno mogao sačekati decembarski sastanak kako bi objavio smanjenje podsticaja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema riječima drugih analitičara, obnavljanje proizvodnje na libijskim naftnim poljima i ublažavanje tenzija na Bliskom istoku, pošto je Sirija pristala da preda arsenal hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, pomogli su padu cijena nafte. (Tanjugbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *