Vlada planira da se zaduži 100 miliona eura

Dodajte komentar

Kroz bolju naplatu izvornih budžetskih prihoda uspjećemo da se u 2013.godini zadužimo još samo 100 miliona eura, umjesto odobrenih 131 miliona eura, navodi se u Informacija o analizi kreditnog zaduženja, koju je danas usvojila Vlada. Uštede u troškovima finansiranja od preko sedam miliona eura u 2013. godini, učinjene su prije svega dobrom dinamikom zaduživanja i proizilaze iz kraćeg perioda korišćenja pozajmljenih sredstava, stoji u Informaciji.

“Druga prednost kreditnog zaduženja je što ono ne predviđa bullet repayment, već se amortizuje kvartalnim ili polugodišnjim anuitetima, čime se ostvaruje bolje upravljanje dugom i manjim troškovima kamata, kao posljedica ujednačene otplate glavnice, za razliku od obveznice kod koje se svo vrijeme otplaćuje samo kamata a njena nominala dospijeva u cjelosti na dan. U tom pogledu, zbog smanjenog perioda otplate, s jedne strane postoji povećan pritisak na finansije zbog kraće otplate duga, dok kod obveznica dug se plaća nakon pete godine. Međutim, zbog kraće i periodične otplate kredita, dolazi do smanjenja obaveza, a samim tim i visine duga”, ističe se u Informaciji, prenosi CdM.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U toj Informaciji stoji da ukoliko kroz bolju naplatu izvornih budžetskih prihoda uspijemo da se u 2013. zadužimo samo 100 miliona eura, umjesto odobrenih 131 miliona eura, ušteda po osnovu manjih troškova finansiranja se uvećava za dodatnih 540 hiljada eura, i u 2013. godine, bi iznosila 7,8 miliona eura.

“2014. godine, uštede proizilaze uglavnom kao posljedica otplate glavnice po kreditu CKB-OTP, kreditu od Erste banke, a potencijal u uštedama ukoliko se ne zadužimo za svih 131 miliona eura, u 2013. godini, nije obračunat radi uporedivosti i želje kvantifikacije samo efekta ne izdavanja obveznica u martu 2013. godini. Zbog smanjenog perioda otplate, postoji povećan pritisak na finansije zbog otplate duga, dok kod obveznica dug se plaća nakon pete godine. Međutim, zbog kraće i periodične otplate kredita, dolazi do smanjenja obaveza, a samim tim i visine duga”, ističu u Vladi.

Posmatrajući efekte zaduženja obveznica i bilateranih zaduženja, u ovom momentu, finansijski efekti su ujednačeni i zaduženje, po jednom ili drugom modelu, ne predstavlja neku povoljniju varijantu.

“Jedina prednost izdavanja obveznice jeste njena transparentnost, odnosno mogućnost da, zbog većeg učešća investitora, bude obezbijeđena povoljnija cijena, mada što nije uvijek slučaj, jer cijena zavisi i od drugih spoljnijih faktora, a ne samo o finansijske i ekonosme situaicje u zemlji”, ocjenjuju u Vladi.

U prethodnom periodu, u cilju obezbjeđivanja finansijskih sredstava za otplatu aktiviranih garancija izdatih za kreditne aranžmane između KAP – a i VTB i CKB- banke, Ministarstvo finansija zaključilo je dva aranžmana.

Ukupan iznos zaključenih aranžmana bio je 102.5 miliona eura, od čega je jedan zaključen u iznosu od 60 miliona eura, sa Deutsche i Erste bankom, dok je drugi zaključen u iznosu od 42.5 miliona eura.

Takođe, u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje budžeta, Ministarstvo finansija je u procesu zaključivanja kreditnog aranžmana sa Erste bankom AD Podgorica, u visini od 16 miliona eura.

“Nacrtom aranžmana sa Erste Bankom predviđa se otplata aranžmana u periodu od tri godina, sa grace periodom od devet mjeseci. Kredit bi se otplaćivao u tromjesečnim ratama, dok bi kamatna stopa iznosila 6mE + 5.95 odsto. Naknada za obradu kredita iznosila bi 0.50 odsto. Kamata bi se, u grace periodu, otplaćivala tromjesečno”, ističu u Vladi.

Istovremeno, Ministarstvo finansija preduzelo je aktivnosti oko dodatnog zaduženja u visini od 100 miliona eura, koje će biti potrebne u narednom periodu za potrebe budžeta.

“U tom dijelu, Ministarstvo pregovora sa više finansijskih institucija, kako bi se obezbijedili što povoljniji uslovi. Nakon nekih indikativnih uslova o kojima je razgovorano sa finansijskim institucijma, postoji mogućnost da se sredstva obezbijede po kamatnoj stopi od oko šest odsto na period otplate tri godine”, ističu u Vladi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *