Bafet: Fed je najveći hedž fond

Dodajte komentar

Milijarder i investitor Voren Bafet uporedio je američku centralnu banku „Fed“ sa hedž fondom

„Fed je najveći hedž fond u istoriji, jer na godišnjem nivou generiše izmedju 80-90 milijardi dolara u prihodima za američku vladu“, rekao je Bafet u obraćanju studentima na DŽordžtaun Univerzitetu u Vašingtonu, a prenosi njujorška agencija Blumberg.

U okviru nastojanja da izadje iz najveće krize od perioda Velike depresije, Fed je pokrenuo mjesečni otkup državnih obveznica, u vrijednosti od 85 milijardi dolara, radi pružanja pomoći oporavku američke privrede.

Umjesto da smanje postojeći program kupovine aktiva, šef Feda Ben Bernanki i drugi čelnici ove institucije, ove nedelje su neočekivano odlučili da ga zadrže, navodeći da su potrebni dodatni dokazi o oporavku ekonomije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Fed je samo prošle godine u američko ministarstvo finansija prebacio 88,4 milijarde dolara, a ove isplate su znatno porasle, budući da je centralna banka uvećala svoj bilans stanja tokom proteklih pet godina.

„Fed nije pod pritiskom da smanji otkup obveznica, tako da može izabrati pogodno vrijeme, a ukoliko još tamo imate nekoga mudrog, a ja mislim da je Bernanki mudar, time se može lako rukovoditi“, poručio je Bafet.

Bernanki je upravljao Fedom tokom krize u 2008. godini, a njegov mandat se završava u januaru.

Američki predsjednik Barak Obama još nije imenovao njegovog zamenika, ali se spekuliše da aktuelna potpredsjednica Feda, Dženet Jelen, ima najveće šanse da zauzme tu funkciju.  (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *