Ovo su najmlađi milijarderi

Dodajte komentar

Ugledni časopis “Forbs” objavio je novu listu američkih milijardera, na kojoj se nalazi 20 osoba mlađih od 45 godina koji su već sada nevjerovatno bogati.

Dastin Moskovic

Najmlađi na listi je Dastin Moskovic, dvadesetdevetogodišnji suosnivač Fejsbuka, čije se bogatstvo procjenjuje na 5,3 milijarde dolara. On je vlasnik pet odsto dionica ove društvene mreže i nakon što su akcije postavljene na berzu u maju prošle godine, bilo je potrebno skoro godinu i po dana da se vrate na svoju početnu vrijednost od 38 dolara.

Moskovic, koji je studirao na Harvardu, odustao je posle dvije godine od daljeg školovanja i preselio se u Kaliforniju, postavši tako treći zaposleni u Fejsbuku. Mladi bogataš je 2008. godine napustio Fejsbuk i osnovao svoju softversku kompaniju “Asana”. Zajedno sa svojom vjerenicom, bivšom novinarkom “Vol stri džurnala” Kari Tunom dao je više od 4,5 miliona dolara u humanitarne svrhe. Pored velikog novca koji sada posjeduje, Moskovic i dalje avionom putuje u komercijanoj klasi sa ostalim putnicima, dok na posao ide biciklom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Mark Zakeberg

Na listi mladih milijardera neizostavno je i ime Marka Zakeberga, osnivača i generalnog direktora Fejsbuka, koji je osam dana stariji od Moskovica, svog bivšeg cimera sa Harvarda. Njegova imovina danas iznosi impresivnih 19 milijardi dolara i on je tako 20. najbogatiji Amerikanac.

Kao i kod Moskovica, i Zakebergu je prošle godine bogatstvo bilo prepolovljeno, nakon što su dionice Fejsbuka pale na 19 dolara, ali se u avgustu ove godine njihova vrijednost udvostručila.

Šon Parker

Vidljivo je da Silicijumska dolina dominira na listi mladih milijardera, pa su tako među najbogatijima i bivši CEO Fejsbuka i koosnivač Napstera Šon Parker (33) i nekadašnji osnivač Tvitera Džek Dorsi (36).

Parker je ostao upamćen po nedavno održanoj glamuroznoj svadbi u Kaliforniji koja je koštala 4,5 miliona dolara, a svi gosti su bili obučeni u kostime iz filma “Gospodar prstenova”.

Džek Dorsi

Imovina Džeka Dorsija se procjenjuje na oko 1,5 milijarde dolara, pri čemu najveći dio potiče od programa za plaćanje Skver, koji korisnicima nudi softver i hardver za elektronsko plaćanje kreditnim karticama. Dorsi takođe nije završio fakultet, odustavši od studiranja na Univerzitetu Njujork, piše Forbs. Formalno ima zvanje masera i poznat je po brojnim tetovažama i ljubavi prema pank muzici i džins odeći.

Robert Pera

Među mladim bilionerima su još i Nik Vudman (38), osnivač kompanije u usponu “GoPro” i preduzetnik Robert Pera (35).

Perina imovina iznosi 1,95 milijarde dolara i on je došao na milijardersku listu kada je kompanija za softver i sistemske komunikacije “Ubiquiti” izašla na berzu prije dvije godine. Akcije su, međutim, počele da padaju 2012. godine, jer je berza na Vol Stritu izrazila sumnju u uspjeh kompanije zbog problema sa kriminalcima iz Kine koji su falsifikovali proizvode kompanije. Pošto je sud u Šenženu u Kini osudio jednog od organizatora grupe na pet godina zatvora, akcije su počele da rastu.

Pera, koji je diplomirao elektrotehniku, radio je kao hardver inžinjer u Eplu dvije godine, ali je odlučio da napusti ovu firmu, rekavši da je to jeste “velika kompanija”, ali da njemu treba brži uspjeh. Kompanija “Ubiquiti” koju je osnovao nudi uređaje za pojačavanje Wi-Fi internet dometa, koje može da koristi od deset do deset hiljada domaćinstava u prečniku od 50 kilometara. Pera je prošle godine kupio NBA klub Memfis Grizlis.

Ilon Mask

Na listi je i osnivač kompanije “Tesla Motors” Ilon Mask (42), koji posjeduje imovinu vrijednu 6,7 milijardi dolara. Akcije njegove veoma profitabilne kompanije koja proizvodi automobile na električni pogon i solarne panele, eksplodirale su prošle godine.

Čak i američka NASA koristi usluge njegovog SpaceX sistema za dostavu potprepština za svoje satelite koji se nalaze nisko u Zemljinoj orbiti. Njegova najnovija ideja je pravljenje zatvorenog vazdušnog koridora između Los Anđelesa i San Franciska, u kome bi bile kabine, koje bi putem snažne kompresije mogle da dostignu brzinu veću od 1000 kilometara na sat. Na taj način bi putnici stizali od jednog do drugog grada za 35 minuta. Mask je rođen u Južnoj Africi i već sa 12 godina je prodavao prvi softver koji je napravio za video igre.

Izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *