Brisel želi da reguliše libor

Dodajte komentar

Evropska komisija predstavila je danas plan o regulisanju ključnih finansijskih parametara koji se koriste širom svijeta za određivanje cijena kredita, poslije otkrića da je međubankarska kamatna stopa libor bila predmet manipulacija.

„Današnjim prijedlogom osiguraćemo prvi put da parametri budu odobreni i pod nadzorom. To će povećati transparentnost i riješiti sukobe interesa„, saopštio je komesar EU za finansijska tržišta Mišel Barnije.

Ovim mjerama neće biti pokriven samo libor, londonska međubankarska kamatna stopa koja se koristi širom svijeta, nego i ostali parametri važni za trgovinu robom, energenatima i finansijskim proizvodima.

Ključna odredba plana je osnivanje centralnog sistema za nadzor. Banke su do sada uglavnom samostalno uticale na formiranje parametara.

Libor i njegov ekvivalent na nivou eurozone euribor, biće pod kontrolom nacionalnih administracija koje će sarađivati sa evropskom agencijom za kontrolu finansijskih tržišta, čije je sjedište u Parizu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Parametri su srce finansijskog sistema. Oni imaju ključan značaj za naša tržišta, kao i za hipoteke i štednju miliona naših građana, a do sada su uglavnom bili neregulisani i van nadzora„, rekao je Barnije.

Libor se izračunava svakog dana na osnovu trgovinskih kvota i procjena banaka o svojim troškovima pozamljivanja novca na međubankarskom tržištu. Ovaj parametar je ključan za određivanje kreditnih ugovora vrijednih preko 300 biliona dolara. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *