Summers odbio kandidaturu za guvernera FED-a

Dodajte komentar

Larry Summers, bivši američki ministar finansija, povukao je kandidaturu za mesto guvernera centralne banke na kojoj je trebao naslijediti Bena Bernankea, objavio je u nedjelju američki predsednik Barack Obama.

“Ranije danas, razgovarao sam s Larryjem Summersom i prihvatio njegovu odluku da povuče kandidaturu za predsjednika Federalnih rezervi”, rekao je Obama u saopštenju. Odluka Larryja Summersa objavljena je prije toga u Wall Street Journalu.

“Larry je bio ključni član moj ekipe u trenutku u kojem smo se suočavali s najvećom ekonomskom krizom od Velike depresije, i nije zanemarivo da smo zahvaljujući njegovoj kompetenciji, mudrosti i kvalitetama vođe vratili privredu na put rasta i realizovali napredak koji danas vidimo”, dodao je Obama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

List Wall Street Journal navodi pismo u kojem Summers objašnjava predsjedniku Obami razloge zbog kojih je povukao kandidaturu. To je učinio zbog opasnosti da će, ako bude kandidovan, proces potvrde u Kongresu biti vrlo “mukotrpan”. Nedavno je nekoliko demokratskih zastupnika u Senatu najavilo da će glasati protiv Summersa jer smatraju da je preblizak Wall Streetu te mu zamjeraju ulogu u finansijskoj deregulativi 90-tih. To znači da bi mu za potvrdu trebali glasovi republikanaca.

Summers je bio glavni ekonomski savjetnik Baracka Obame u prve dvije godine njegovog mandata.

Svojim povlačenjem otvorio je vrata Janet Yellen, koja bi mogla biti prva žena na čelu Feda, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *