PKCG: Teško transformisati radni odnos iz određenog u neodređeno vrijeme

Dodajte komentar

Privredna komora Crne Gore predložila je Ministartsvu rada i socijalnog staranja izmjene Zakona o radu po hitnoj proceduri, posebno imajući u vidu, kako su dodali, činjenicu da im je na raspolaganju još uvijek dovoljno vremena za otklanjanje negativnih posljedica po zaposlene i poslodavce.

Povodom utvrđenog Mišljenja Ministarstva rada i socijalnog staranja kojim se daje tumačenje odredbi Zakona o radu, a koje se odnosi na nemogućnost zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme, nakon isteka prekida rada u trajanju od 60 dana, Privrednoj komori Crne Gore se masovno obraćaju privredna društva ističući probleme u poslovanju koji će nastupiti usljed takvog tumačenja, o čemu je Komora upoznala resorno ministarstvo.

“Trenutna situacija i uslovi poslovanja privrednih subjekata, kao i prognoze poslovnih prilika za naredni period, ni u kom slučaju ne idu na ruku mogućnosti nastavka rada na neodređeno vrijeme velikom broju zaposlenih kojima uskoro ističe ugovor o radu na određeno vrijeme. O nemogućnosti preobražaja radnog odnosa na određeno vrijeme u radni odnos na neodređeno vrijeme, u trenutnim uslovima poslovanja je gotovo iluzorno govoriti, imajući u vidu nelikvidnost privrede, smanjen obim poslovanja i nesigurnost tržišta, s jedne strane i rigidnost važećeg Zakona o radu, koji poslodavce dovodi u neravnopravan i gotovo bezizlazan položaj, prilikom problema u primjeni propisa”, saopšteno je iz PKCG.

Uz sve ovo, dodaju oni, u većini slučajeva za privredne subjekte je ekonomski neisplativo angažovanje radne snage putem outsourcing-a, uzimajući u obzir prirode i vrste posla koji obavljaju zaposleni na određeno vrijeme.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Posebno zabrinjava činjenica, što se na ovaj način desetinama hiljada građana Crne Gore uskraćuje ustavno pravo na rad, jer nakon isteka perioda od 24 mjeseca i 60 dana, njima se zakonom zabranjuje zapošljavanje kod jednog poslodavaca za razliku od drugih građana koji mogu zasnovati radni odnos na određeno vrijeme”, ističu u PKCG, prenosi Cdm.

Stoga u PKCG smatraju urgentnim preduzimanje mjera u pravcu hitnog presipitivanja odredbi Zakona o radu i izradu novog zakona kojim će se potpuno i savremeno urediti radno zakonodavstvo,  budući da su se, kako su dodali, o izrazitoj negativnost predmetne odredbe, kao i niza drugih djelova ovog zakona, u najvećem mogućem obimu složili sindikalni predstavnici i rukovodstva većine privrednih subjekata u Crnoj Gori.

“S toga je, iz Privredne komore Crne Gore Ministarstvu rada i socijalnog staranja predložena izmjena Zakona o radu po hitnoj proceduri, posebno imajući u vidu činjenicu da nam je na raspolaganju još uvijek dovoljno vremena, za otklanjanje negativnih posljedica po zaposlene i poslodavce”, zaključuju u PKCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *