Kriza bankarskog sektora u Sloveniji

Dodajte komentar

Finansijski problemi i dokapitalizacije muče cijeli bankarski sektor u Sloveniji. Ekonomska kriza u toj zemlji trenutno je na vrhuncu. Vlada Alenke Bratušek ima težak zadatak – sprovesti nužne reforme, od kojih je jedna od najzahtjevnijih upravo sanacija bankarskog sistema.

„Sloveniju čekaju rezovi i štednja. Sređivanje javnih finansija za septembar je najavila slovenačka premijerka. Najvažnije je, ako žele li izbjeći traženje finansijske pomoći izvana, saniranje banaka“, izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić-Tomljenović, koja je posjetila slovenački Bled.

Gubici u bankarskom sektoru

Slovenačka Vlada je povećala PDV, a smanjila plate u javnoj upravi. Iduće godine, građane očekuje i porez na imovinu. Međutim, ni to neće biti dovoljno, svjesni su u Vladi Alenke Bratušek.

Polugodišnji rezultati slovenačkih banaka takođe upućuju na teško stanje sistema.

Loši krediti porasli su za 600 miliona eura, pa iznose ukupno 7,5 milijardi eura. Troškovi rezervacija dosegli su 4,47 milijarde eura.

Tako je slovenački bankarski sektor prvo polugodište završio sa oko 216 miliona eura gubitka, što je gotovo devet posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Slovenački ministar finansija Uroš Čufer ima plan za oporavak bankarskog sistema. U takozvanu lošu banku prebacit će još uvijek nepoznat iznos nenaplativih kredita slovenskih banaka.

„Krajem jula, bili smo spremni za transfer nenaplativih kredita u tzv. lošu banku. Zaustavila nas je Evropska komisija kako bi proveli stres testove u bankama. Čim to završimo izvršit ćemo transfer loših kredita”, kaže Čufer.

Previše banaka

Evropska komisija u međuvremenu je odobrila plan slovenačke Vlade o jamstvima za dugove dvije banke veće od milijardu eura, kako bi se održala stabilnost finansijskog sistema. Faktor banka tako će dobiti 540, a Probanka 490 miliona eura, u jamstvima za razdoblje od dva mjeseca.

Samo dva dana poslije, novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec povukao je jedan od prvih poteza. Likvidirao je te dvije banke i zadovoljan je planom Vlade.

„Ozbiljnost situacije je relativna. Trudimo se ublažiti zabrinutost, koja po mom mišljenju dolazi od neinformirane javnosti. Naravno, slovenačke banke danas su manje efikasne nego što bismo mi to htjeli. Sve ono što se u Sloveniji događa akumulirani je teret iz tranzicijskih dana, kojeg moramo riješiti”, navodi Jazbec.

Zabrinutiji su u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Slovenija, prema mišljenju njihovog glavnog analitičara Erika Berglofa, ima previše banaka. Rješenje bi moglo biti njihovo udruživanje.

„Ovaj proces, kojeg Vlada sprovodi neće biti dovršen preko noći. U Švedskoj smo imali sličnu situaciju. Tamo je potrajao nekoliko godina i isto se očekuje i u Sloveniji.”

Mišljenje stručnjaka

Karel Lipnik, analitičar poslovnog dnevnika Finance, smatra da ovaj problem u Sloveniji traje od 2008, odnosno 2009. godine.

„I sad ga se tek rješava. U tom se razdoblju preduzeća u Sloveniji nisu mogla zaduživati i nisu mogla refinansirati svoje dugove. Zbog toga je nastao problem unutar bankovnog sistema“, mišljenja je Lipnik.

Prema stručnjacima, restrukturiranje ekonomije u Sloveniji puno je veći zalogaj od sanacije bankarskog sistema.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *